Горещи новини

Ето чии пенсии ще скочат почти двойно след увеличението:

Ето чии пенсии ще скочат почти двойно след увеличението:

Планираното увеличение на пенсиите няма да бъде еднакво за всички пенсионери. Има обаче и такива, чиито пари ще се увеличат близо двойно, предвижда Служебното правителство.

От там дойде предложението всички пенсионери с инвалидни пенсии, на които е определена чужда помощ в ТЕЛК решението, да имат право на добавка в размер 75% от социалната пенсия за старост. Това предвижда внесения в парламента проектобюджет на Държавното обществено осигуряване за тази година.

Към момента, добавката за чужда помощ от 75 на сто от социалната пенсия за старост НОИ изплаща само на пенсионерите с трайно намалена работоспособност над 90 на сто. Новото предложение е обвързано с измененията в наредбата за медицинската експертиза в сила от 31 януари тази година.

С тях са допусна в определени случаи при хората с психични заболявания, чуждата помощ да се определя и при по-нисък процент. При децата чужда помощ, заради спецификите на заболяването, също може да се определя при по нисък процент на увреждане.

Поради това и за да се защитят правата на хората в една от най уязвимите социални групи е предложено изменението, което ще разшири броят на тези, които ще получават добавката. След осъвременяването на пенсиите с 12% от 1 юли, социалната пенсия за старост ще достигне 276.64 лв. Съответно добавката 75 на сто от нея ще бъде 207,48 лв.

С бюджета на общественото осигуряване се предлага и друга промяна – социалната пенсия за старост за навършили 70 години да се отпуска при доход, който се обвързва с линията на бедност, а не с гарантирания минимален доход, както е в момента, пише БНР.

Твоят коментар

Be the first to comment on "Ето чии пенсии ще скочат почти двойно след увеличението:"

Какво мислите?