Новините на фокус
Home » KO4 STORY » Жена се изкъпа без да маха лещите си и… остана без око (СНИМКИ)
Жена се изкъпа без да маха лещите си и... остана без око (СНИМКИ)
Жена се изкъпа без да маха лещите си и... остана без око (СНИМКИ)

Жена се изкъпа без да маха лещите си и… остана без око (СНИМКИ)

Белгийка загубила окото си и била принуден да ходи три години с превръзка, поради факта, че взела душ, без да сваля контактните си лещи. Нейната история бе разказана от Daily Mail.

През 2015 г. Петра ван Калмътут  прекарва уикенда на ветроходство. Един от тези дни жената взела душ, без да отстранява контактните си лещи. На следващата вечер, при прибирането си вкъщи, усетила болка в очите, а до сутринта болката само се усилила.

Калматут се обърнала към терапевта си и й изписали капки за очи и мехлем. Ситуацията се влошила и скоро белгийката била отведена в болницата, където била диагностицирана с акациямичен кератит. Лекарите открили на роговицата на дясното й око амеба от вида Acanthamoeba. Хирурзите се опитали да премахнат амебата двукратно, но вече било твърде късно. Трябвало да ампутират окото на жената.

Жена се изкъпа без да маха лещите си и... остана без око (СНИМКИ)

След това Калматут е била принуден да ходи с очен пластир в продължение на три години, докато не й бъде направена протеза.

 „Водата от чешмата може да причини много страдания. В продължение на три години очите ми определиха начина ми на живот. Сега, когато най-накрая имам протеза, аз ще взема живота си в собствените си ръце „, казва белгийката. Първото нещо, което ще направи, е да отиде на дискотека цяла нощ.

Жена се изкъпа без да маха лещите си и... остана без око (СНИМКИ)

В Белгия средно 45 души годишно получават акатхемичен кератит. По правило болестта не води до такива тежки последици.

Повечето случаи са заразени поради неправилна употреба на контактни лещи. Лекарите съветват винаги да се отстраняват, преди душ, сърф и плуване, както и да се мият само със специален разтвор.
Източник: zdrave.to

Твоят коментар

About Тодор Тодоров

Какво мислите?