Новините на фокус
Home » KO4 STORY » Живеят до 120 години, раждат на 65 – каква е тайната на племето „Хунзи“?
Живеят до 120 години раждат на 65 - каква е тайната на племето "Хунзи"?

Живеят до 120 години, раждат на 65 – каква е тайната на племето „Хунзи“?

Преди 30-ина години пред изумените погледи на служителите от емиграционната служба на летището Хийтроу в Лондон, достолепен възрастен мъж, облечен в народна носия на племето Бурушо (известно още и като Хунзи), представя паспорт, удостоверяващ, че е на 160 години!

Вероятно, това е най-възрастният официално регистриран човек на планетата.

Мъжът е от племето хунзи, което обитава обширни долини в подножието на величествената Хималайска планинска верига в Северен Пакистан, на която се виждат кръстосали по турски нозете си красиви млади жени, изглеждащи истински щастливи; животът им не е усложнен от каквито и да са цивилизационни ограничения и условности, проблемите им практически отсъстват.
Племето Бурушо - хора, които живеят между 100 и 120 години (Снимки)Хунзите се различават от съседите си, бидейки по-високи и с по-светла кожа от околните, но не са толкова сходни с алпийският европейски тип като нуристанците и калашите. Според изследванията на ДНК групи от племето по мъжка линия родословието им показва генетична връзка с афганистанците. Те носят и източноазиатски генетичен фонд, което доказва, че поне част от предците им произхождат североизточно от Хималаите от земите на днешен Китай.

Племето наброява около 90 000 души, а средната им възрастова продължителност се доближава към 100 години. Повечето доживяват и до 120 години, а жените раждат и на 65 години! Как да се обяснят тези потресаващи въображението факти? Отговор на този въпрос се опитва да даде Р. Бирчер в книгата си „Хунзите – хората, които не познават болестите“. А защо не ги познават?

Несъмнено този феномен е бил изграждан през столетията, за да се превърне, в крайна сметка, в изключително мощен генетически фактор, чиято устойчивост е била гарантирана от неотклонно провеждания здравословен начин на живот на хората от племето.

В какво се състои той?

Само две хранения – сутрин и на обед – вечерята се пропуска… Вегетарианска храна, състояща се от: много плодове и зеленчуци, бобови растения, сушени кайсии, различни зърнени храни, както и овче сирене, мляко и яйца. Племето Бурушо - хора, които живеят между 100 и 120 години (Снимки)

Именно, консумацията на голямо количество кайсии осигурява, вероятно, защита на организма на хунтите от туморни образувания, тъй като кайсиевите ядки са богати на витамин B 17, който е с антиканцерогенен ефект.

Освен това, когато пресни плодове липсват, хунзите не ядат нищо в продължение на 2 месеца, а само пият сок от кайсии. Въздухът който поемат в подножието на Хималаите е кристално чист; те поддържат перфектна хигиена като се къпят винаги със студена вода, дори при минусови температури.

Племето Бурушо - хора, които живеят между 100 и 120 години (Снимки)

Занимават се изключително със земеделска и животновъдна дейност, но агнешко и пилешко ядат 2 пъти на годината. Алкохолът, изкуствените напитки и всякакви наркотици (включително цигарите) са им непознати. Работят неуморно по полето и се придвижват много пеша, изминавайки дневно от 15 до 20 км. И много, много се смеят, техният позитивизъм изглежда безграничен!

Да свалим шапка на тези дълголетници!

Твоят коментар

About Иван Ангелов

Какво мислите?