Новините на фокус
Home » ЗА ДАМИТЕ » Забавното завещание на една майка към нейната дъщеря
Забавното завещание на една майка към нейната дъщеря

Забавното завещание на една майка към нейната дъщеря

Това хумористично писмо-завеюание, публикувано в британския вестник The Times, събрало хиляди гледания! Майчинските съвети на журналистката Кейтлин Моран са изпълнени с хумор и точни житейски наблюдения.

„Скъпа Лизи, здравей, мама е. Умрях. Съжалявам, че стана така. Надявам се, че погребението е минало гладко – баща ти изпя ли „Don’t Stop Me Now“ на Queen, когато ковчегът ми беше изпратен в крематориума?

Надявам се, че всички са пели с него и са свирели на въображаеми китари, както поисках. И са си залепили мустаци като на Фреди Меркюри – това го уговорих в моето „Желания относно погребението“. Стои на хладилника от 2008 г., годината, в която настинах особено гадно и се самосъжалявах.

Ето няколко неща, които научих на база своя опит, които могат да ти бъдат полезни в бъдеще. Списъкът е непълен, но не е зле за начало. Освен това ти оставих куп пари от застраховката – така че можеш да излезеш и да се забавляваш в eBay точно сега, купувайки ретро роклите, които толкова обичаш. Ти си толкова красива в тях. Винаги си красива.

Главното е да се постараеш да бъдеш добър човек. Ти вече си добър човек, мъничко мое – толкова доброта има в теб, че сърцето ми се разбива – и искам да си останеш такава. Продължавай да събираш светлина в себе си. Просто си обещай, че ще сияеш, постоянно и неизменно, като лампа, излъчваща топла светлина в ъгъла.

Хората ще искат да се доближат до теб, за да се почувстват щастливи и да прочетат нещо под твоите лъчи. Ще блестиш ярко в свят на тъмнина и бурни сменящи се едно след друго течения и това ще те предпази от притеснения относно другите неща, които ни опустошават – „бъди модерна и готина“, „бъди по-успешна от всички останали“ или „бъди слаба“.

Второ – винаги помни, че в девет от десет пъти нямаш нервен срив – просто имаш нужда от чаша чай и бисквитка. Ще се изненадаш колко лесно бъркаме едното с другото. Дръж под ръка голяма кутия бисквити за всеки случай.

Трето – винаги премахвай червеите от тротоара и ги поставяй в тревата. Те са имали лош ден, изпълзявайки на опасно място, а иначе носят толкова ползи… за почвата или каквото и да е там (питай баща си за това, опитвам се да не навлизам в подробности точно сега).

Четвърто – избирай за приятели тези, които са най-близо до истинското ти аз, защото с тях лесно ще се шегуваш и ще се чувстваш така, сякаш носиш най-добрия си тоалет, дори и да си само по тениска.

Никога не обичай някого, който смяташ, че има нужда от подобрения – или някой, който те кара да мислиш, че имащ нужда от подобрение. На света има момчета, които са привлечени от лъчезарни момичета; те ще стоят до тежи ще говорят тихо в ухото ти, а от думите им радостта бавно ще се лее от сърцето ти. Книгите за вампирите са истина, скъпа. Забий кол в сърцето им и бягай.

Бъди приятел с тялото си. Докато е здарво, никога не го приемай като проблем. От време на време нежно прокарвай ръце по краката си и им благодари, че могат да бягат. Сложи ръце на корема си и се наслади на това колко е мек и топъл – не се уморявай да се любуваш на света, който тиктака вътре, този невероятен жив часовник – както правех аз, когато те носех под сърцето си и те сънувах всяка нощ.

Тук плавно преминавам към следващия съвет:

животът е разделен на ЧУДЕСНИ ВРЕМЕНА, на които ще се наслаждаваш, и УЖАСНИ СЪБИТИЯ, които в бъдеще ще се превръщат във вълнуващи истории и анекдоти. Колкото и да ти е трудно, можеш да преживееш всичко, ако си представиш как години по-късно ще разказваш на приятелите си, а те ще възкликнат невярващо: „НЕ! НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ!“

Малчо, опитай се да видиш колкото се може повече изгреви и залези. Зарежи всичко, за да помиришеш огромните рози по пътищата. Винаги вярвай, че можеш да промениш света – дори и да е с нещо малко, защото всяко малко нещо чака някой да го промени.

Скитай по пътя на живота като сребърно камъче – нека музиката ти даде сила и енергия; книгите – стават карти и показват дестинацията. Приемай гости щедро, никога не спирай да обичаш, танцувай в удобни обувки, говори с татко и Нанси за мен всеки ден и никога, никога не започвай да пушиш. Това е като да си купиш смешен малък дракон – той накрая ще порасне и ще изгори къщата ти.

С любов, мама.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?