Home » БЪЛГАРИЯ » Започва да вали много, но има и нещо притеснително, обяви проф. Рачев
Zapochva da vali mnogo no ima i neshto pritesnitelno

Започва да вали много, но има и нещо притеснително, обяви проф. Рачев

Времето в България ще остане горещо до вторник, но притеснително е това, което се случва с водата в язоворите, обяви проф. Георги Рачев.

Той допълни, че в понеделник температурите ще надминат 30 градуса в доста места в България, което според него обаче не е нещо феноменално.

Рачев обаче предупреди, че в началото на другата седмица с един циклон ще навлезе свеж полярен въздух и температурите не само у нас, но и в централна Европа ще се понижат.

Максималните между вторник и четвъртък на места ще стигнат до 15 градуса, но това нещо ще мине през България и след това ще се изнесе към европейската територия но Русия и Украйна, в резултат на което в сряда, четвъртък, а може би и в петък се очакват значителни валежи, добави по бТВ Рачев.

Относно количеството на валежите почти в цялата страна според Рачев би трябвало да паднат до 20-30 литра на квадратен метър.

Той обаче уточни, че е притеснително количеството на водата в два язовира.

От няколко месеца Камчия и Ясна поляна, Камчия захранва цялото Черноморието, без най-южната част, те са наполовина пълни и ако няма сериозен приток ще бъде така критично нивото за водоснабдяване. А туризъм без вода просто не може да се случва, азяви професорът.

Рачев обаче се надява, че валежите през май и юни, които определи като черешови води, ще попълнят запасите в язовирите.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?