Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Затягат бързите кредити след пробива на данните в НАП

Затягат бързите кредити след пробива на данните в НАП

Обсъжда се преглед и на други режими, каза Томислав Дончев, научи ko4.

Нови мащабни инвестиции в образованието обеща вицепремиерът

“Обсъжда се дали да не се предприеме затягане на някои режими, включително по отпускането на бързи кредити.”

Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред журналисти във Варна. Там той се срещна с кмета Иван Портних и участва в научна конференция по случай 140 години на Военноморските сили.

Затягат бързите кредити

Според анализите на специалистите хакването на данъчната агенция няма потенциал за създаване на кой знае какви проблеми, тъй като ЕГН-та допреди няколко години бяха общодостъпна информация. В комбинация с други лични данни обаче може да се стигне до неприятни ситуации”, мотивира се Дончев.

От Асоциацията за отговорно небанково кредитиране, в която членуват компании в сектора за т.нар. бързи кредити, увериха, че и към момента членовете на асоциацията прилагат значителен брой надеждни мерки за проверка на самоличността на новите кредитоискатели и текущите кредитополучатели, поради което до злоупотреби с чужди лични данни не би могло да се стигне.

“Дори предварителното одобрение за кредит или лизинг да става онлайн, задължително е сключването на писмен договор, който е подписан на хартия или електронно от страните. Кредитиращата финансова институция трябва да се увери със сигурност, че лицето, чиито данни от документа за самоличност са вписани в договора, е същото, което го сключва”, категорични са оттам.

Репортер на “24 часа” лично кандидатства онлайн за бърз заем, за да провери дали има промяна в режима за одобрения, и установи, че мярката, обявена от самите компании, наистина вече се прилага.

От 14 септември т.г. евродиректива и поправка в закона за платежните услуги пък задължава всеки, който предлага такива, да гарантира още по-висока сигурност на разплащанията и да въведе мерки за установяване на идентичност на клиентите си За това напомни наскоро подуправителят на БНБ Нина Стоянова.

На срещата си с варненския кмет Томислав Дончев обяви и нови големи инвестиции в образованието.

“Само след година и половина ние започваме много по-мащабни инвестиции в сферата на образованието – за създаване на съоръжения, лаборатории, центрове за върхови постижения, паркове, инкубатори.

Готов съм да съдействам за изграждането на образователен кампус във Варна”, заяви той пред Портних.

“Варна има голям потенциал за развитие на образователна инфраструктура. Радостен съм, че тук, първо, има интерес, второ, има подходящи терени за подобен тип инвестиции. И най-важното е, че има потенциал университетите тук да работят заедно”, заключи вицепремиерът.

Портних и Дончев огледаха на място възможностите за изграждане на модерен образователен математико-технологичен кампус, част от който ще бъде и новата сграда на математическата гимназия “Д-р Петър Берон”.

Проектът предвижда той да бъде разположен на терен от 22 дка в района на техникумите, като за целта правителството вече прехвърли на община Варна 14 дка.

Томислав Дончев заяви, че е готов да съдейства за осигуряване на финансирането за кампуса, което по първоначални данни ще надхвърли 10 млн. лв. “Целта ни е да превърнем цялата тази зона в един модерен център за развитие на математика, информатика, технологии и техника”, обясни кметът.

Пред участниците в конференцията, посветена на 140-ата годишнина на ВМС, вицепремиерът заяви, че проектът за построяване на нови патрулни кораби е във финалната си фаза. Той изрази надежда, че до края на тази година може да се избере изпълнител и да се подпише договор. Вицепремиерът Томисалв Дончев и кметът на Варна Иван Портних огледаха възможностите за изграждане на модерен образователен кампус в града.

24chasa

Твоят коментар

About Ивана Александрова

Какво мислите?