Новините на фокус
Home » ЗА ДАМИТЕ » Защо бабите слагат кристална чаша в съда, в който варят месо? Това всяка домакиня трябва да го знае!
Защо бабите слагат кристална чаша в съда в който варят месо? Това всяка домакиня трябва да го знае!

Защо бабите слагат кристална чаша в съда, в който варят месо? Това всяка домакиня трябва да го знае!

Всеки, който обича да си похапва месо, се стреми да го приготви по възможно най-добрия начин. Съществуват какви ли не тънкости и специфики, но накрая не винаги ястието е сочно и вкусно – такова, каквото обичаме да консумираме.

Има един трик, който нашите баби познават от десетилетия. Днес и опитните готвачи си служат с него и са изключително доволни от резултата. Става въпрос за използването на малка кристална чаша, която се добавя в съда при месото, докато тече процесът на варене. Тепърва предстои да разберете как кристалът може да промени месото и да го направи толкова сочно, а бульонът – два пъти по-вкусен.

Защо да добавяме кристална чаша, когато варим месо?

И сами знаете, че различните видове месо следва да бъдат готвени на различна температура. Малцина обаче се съобразяват с това, а не трябва. Днешният трик ще ви помогне да избегнете неудобствата, свързани с преваряването на месото.

Ето какво се изисква от вас да направите:

Най-напред трябва да залеете месото със студена вода, а не с топла или гореща. След това добавете в съда малка кристална чаша, включете котлона на умерен огън и преместете тенджерата върху него.

Когато започнете да чувате тракането на чашата в съда, вземете решетъчна лъжица и с нейна помощ премахнете отделилата се по повърхността пяна. Това е и моментът, в който трябва да намалите температурата до минимум.

Професионалните готвачи са категорични, че месото не трябва да се вари на високи градуси, ако искаме да е сочно и крехко, а бульонът – бистър. Врящата вода ще го направи сухо и жилаво, а накрая ще се чудите къде сте сгрешили.

Кристалната чаша алармира кога настъпва точният момент, в който трябва да намалите градусите. С нея лесно може да предотвратите преваряването на месото, без значение дали готвите пилешко, пуешко, свинско или друг вид месо.

Когато чашата спре да издава звуци, това значи, че температурата е идеална за готвене. Методът е подходящ както за варене, така и за задушаване. Бабите на село не пропускат да добавят кристална чаша, когато готвят онези вкусни и запомнящи се ястия. Опитайте и вие!

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?