Home » ЗА ДАМИТЕ » Защо да заровите мокри вестници в градината? Хитър трик, който ползват всички градинари
Защо да заровите мокри вестници в градината? Хитър трик който ползват всички градинари

Защо да заровите мокри вестници в градината? Хитър трик, който ползват всички градинари

Ако си имате собствена градинка или сте горд собственик на голям двор, то със сигурност сте посадили някакви зеленчуци в някое кътче на мястото.

В крайна сметка домашно отгледаната продукция не може да се сравнява с купешката нито по хранителни качества, нито по цена.

Един от най-неприятните проблеми на всеки градинар обаче са плевелите – тяхното отстраняване често е трудна и дълга задача, много пъти обречена на неуспех.

Днес обаче ще ви споделим един изключително хитър трик, благодарение на който ще избегнете плевелите в градините си.

Ще са ви нужни вестници и малко време, което да отделите за мулчиране. Освен, че няма да има плевели, ще запазите почвата влажна за по-дълго време, което е от съществено значение през горещите месеци от годината.

Как да се спасим от плевелите с мокър вестник ?

Още преди да започнете със засаждането на лука и чесъна, накиснете няколко парчета вестници във вода. Докато са мокри, започнете да покривате почвата с тях. Поставяйте по 5 слоя.

За да се случват нещата по-лесно за вас, накисвайте вестниците отделно. Така няма да слепват един в друг и няма да се налага да губите време, в което да ги отделяте.

След като направите покривката от вестници, поръсете отгоре им слой почва. Ако пропуснете, те ще изсъхнат бързо и резултатът няма да е това, което искате.

С помощта на нож направете дупки във вестниците, в които да засадите чесъна и лука. Благодарение на няколко парчета вестници слънчевите лъчи не ще успеят да проникнат в почвата и няма да се създаде предпоставка за развитието на плевели.

Имайте предвид обаче, че подобен мулч с вестници може да се ползва за едногодишни култури, тъй като хартията се разлага и до есента няма да има следа от нея.

Ако следващата година искате да си спестите време и да не правите това многократно, може да използвате дебел картон, който се разлага много по-бавно. Опитайте и сами ще се уверите, че плевелите ще останат в миналото.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?