Новините на фокус
Home » ЗА ДАМИТЕ » Защо жените след 50 години често имат подут корем? Говори гинекологът – ето какво трябва да знаете:
Защо жените след 50 години често имат подут корем? Говори гинекологът - ето какво трябва да знаете:

Защо жените след 50 години често имат подут корем? Говори гинекологът – ето какво трябва да знаете:

Подуването на корема при менопауза е проблем, с който се сблъскват много жени – ето как да се отървете от него по естествен начин!

Метеоризмът е проблем, с който се сблъскват много хора, а причините могат да бъдат различни – неправилно хранене, храни, които предизвикват подуване, липса на активност, бърза консумация на храна, стрес, непоносимост към определени храни и др.

Въпреки това, хормоните също могат да играят роля, когато става въпрос за подуване на корема, поради което много жени се чувстват подути по време на менопаузата.

подут корем менопауза

Естрогенът и прогестеронът са двата основни женски полови хормона и тези нива варират с навлизането в менопаузата, което може да причини някои странични ефекти в тялото.

„Твърде малко или твърде много прогестерон определено може да накара жената да се почувства подута“, обясни д-р Уенди Трубоу. „Обикновено, когато една жена навлезе в менопауза, се появява подуване поради ниски нива на прогестерон, така че препоръчваме да проверите нивата си“, добави тя.

Всеки дисбаланс и промяна в хормоните може да повлияе на здравето. „Първоначално намаляването и спирането на овулацията води до намаляване на прогестерона, което е последвано от колебания в нивото на естроген и в крайна сметка до намаляване на естрогена под прага, необходим за менструация“, казва гинекологът Идън Фромберг.

В резултат на това излишната течност може да се задържи в тялото, което води до подуване на корема. Има няколко метода, които могат да намалят усещането за подуване на корема в менопаузата, както и да насърчат елиминирането на излишната вода – всичко това по естествен начин:

1. Пийте много вода – Ако тялото ви задържа вода, това може да е знак, че трябва да пиете повече вода, не по-малко. „Приемът на течности е важен и ограничаването на течности не решава задържането на течности.

„Всъщност ограничаването на течностите засяга храносмилането, което допълнително влошава подуването на корема“, отбелязва Фромберг.

2. По-внимателен подход към храненето – „Преработени, студени храни, храни, произвеждащи газове, мазни храни, глутен и храни, съдържащи захар, сладкиши и рафинирани въглехидрати могат да допринесат за подуване.

Чревният микробиом се състои от имунологично чувствителни организми, които покриват нашите тънки и дебели черва и това са есенциални микроби, които са особено чувствителни към захар, сладкиши и рафинирани въглехидрати“, обяснява Фромбърг.

Можете да намалите сладките и преработените закуски и да ги замените с богати на пробиотици съставки като кисело мляко, ферментирали храни като кимчи и дори кисело зеле.

3. Прием на пробиотици – В допълнение към приемането на храни, богати на пробиотици, приемането на специална добавка е друг начин да дадете на червата си това, от което се нуждае.

4. Намалете стреса – Стресът също може да играе роля в подуването на корема и справянето с чувството на претоварване от ден на ден ще повлияе на цялостното ви здраве.

намаляване на стреса

„Яйчниците се снабдяват с кръв и нерви от надбъбречните жлези и тези ендокринни структури са хормонално и структурно чувствителни към процесите на другите. „В началото на менопаузата надбъбречните жлези могат да станат по-чувствителни към стрес поради липсата на „подкрепа“ от яйчниците“, казва Фромбърг.

Редовните упражнения, добрият сън, дихателните упражнения, почивката и възстановяването са отлични методи за облекчаване на стреса и поддържане на добро здраве.

Въпреки че случайното подуване на корема е напълно нормално, ако то продължава дори след промени в здравословния начин на живот, може да е добра идея да се консултирате с Вашия лекар относно други възможности за лечение.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?