Признайте си, и вие тайничко обичате да похапвате крехка домашна сланинка, въпреки, че внимавате за линията си.
Кой ли не се е поддал на това вкусно зимно изкушение? Начините за приготвяне на домашна сланина са много – всяко домакинство си има собствена тайна: някои я приготвят с праз, други със смес от подправки … Ние от КОЧ пък решихме да споделим с вас една уникална рецепта за сланина в саламура (концентриран разтвор на обикновена сол, използван за осоляване на месо, свинска мас, риба).
Крайният продукт е идеално съхранен, не става жълт, запазва вкусовите си качества дълго! И така:
Сланина в саламура – Продукти:
- 2 кг сланина,
- 5 чаши вода,
- 1 чаша сол,
- 3-5 дафинови листа,
- 10 зърна черен пипер,
- 5-8 скилидки чесън.
Приготвяне:
Пригответе саламурата. Изсипете водата в тенджера, добавете солта, поставете върху огъня, разбъркайте, за да разтворят кристалите на солта. Оставете саламурата да заври и дръпнете от огъня.
Нарежете сланината на малки парченца, така че да е удобно да ги пъхнете в 3-литров буркан. Подредете ги по-хлабаво, като периодично вмъквате между слоевете сланина измитите дафинови листа, зрънцата черен пипер и нарязания чесън.
Залейте сланината с охладената саламура и покрийте буркана с капак, без да го затваряте.
Оставете да престои един ден на стайна температура, след което можете да го поставите в хладилника за 10-14 дни. Сигурно знаете, че сланината е здравословен продукт, съдържащ арахидонова киселина, която отсъства в растителните мазнини. Това вещество участва в имунните процеси и метаболизма на холестерола.
Редовното похапване на няколко парчета сланина ще ви осигури отлично здраве и дори, според токсиколозите, ще изтегли от тялото радионуклидите! Останете здрави и не забравяйте да споделите нашите рецепти с приятели.
Be the first to comment on "За тази сланинка ще ви завиди всеки дядо на село: не жълтее, остава крехка дълго и трае много повече!"