Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » За 40 години трудов стаж държавата ми отпусна 141 лв. пенсия!
За 40 години трудов стаж държавата ми отпусна 141 лв. пенсия!

За 40 години трудов стаж държавата ми отпусна 141 лв. пенсия!

Подозрение за изнесени 300 млн. лв. и палат за моделката, близка до Б. Б.? Това се изговори в поредица тв предавания. Каква „обич”, каква щедрост.

Може, но ако парите не са на мизерстващите пенсионери и работещите бедни. Ти свян, мярка нямаш ли?! Този въпрос задава учителка-пенсионерка, която за 40 години трудов стаж се пенсионира със 141.92 лв. и до ден днешен е все с минималното подаяние, несправедливо наречено „пенсия”!

Искам господинът за пореден път да чуе как живя и живее една жена, останала сама с две деца на 29 години заради един хаирлия като него! 46 години оцелях, благодарение на  близките ми и банка ДСК. Нека отиде в банката и провери колко кредита съм изтеглила за период от 46 години, за да изгледам децата си и да оцелеем!

Когато дойде решението на НОИ за размера на пенсията ми, едва не ме уби. И знаете ли защо? Защото 40 години работех като кърт и защото месечната ми погасителна вноска в ДСК бе 150 лв., а „пенсийката” ми е 141.92 лв. Всеки кредит теглих и се обливах в сълзи, защото служителка на клона на банката ме разиграваше като маймуна и стигна до там да изрече: „Къде си хукнала да теглиш кредит, не виждаш ли, че с единия крак си в гроба”. А на мен ми предстояха толкова неща, бал и новобранска на сина, бал на дъщерята и ред житейски необходимости.

Теглих кредити, а през лятото ме спасяваше градината. Децата искаха да учат, да продължат нагоре, защото бяха отличници. Наред с това дойде и женитба и така желаните внучета. Не трудно, адски трудно беше, но това знае единствено душата ми. Междувременно бях и общински съветник, но не допуснах пукната нечестна пара!

Децата ми също работеха, но за престижа на началствата. За тях оставаше потупване по рамото, а парсата отиваше при „умните”. Така, докато казаха: „До тук!“. И полетяха към Великобритания. Тук дъщерята отново започна да учи, наскоро се яви на последните два изпита. Двете и дечица учат и са отличници, а внукът е абитуриент.

Господине, така живеят хиляди работещи и работили жени, все с нямане. Хиляди са нещата, които могат да се изрекат, но спирам до тук с извода, че една може би добра учителка не е научила сина си на нищо добро! Как се изкарват 300 млн.? Ами от народ, който спи непробудно!

Валерия Стефанова, Лондон

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?