Новините на фокус
Home » ЗДРАВЕ » Идва коронавирусът Ерис, не разболявал тежко
Идва коронавирусът Ерис не разболявал тежко

Идва коронавирусът Ерис, не разболявал тежко

Ерис е нов генетичен вариант на коронавируса, който е придобил епидемично разпространение. Не причинява тежко заболяване, но по-лесно се разпространява. У нас този вариант засега не е доказан, заяви преди дни проф. Тодор Кандатрджиев.

През юли в САЩ има повече случаи на хоспитализация на хора с този вариант, отколкото през юни. Отчетено е леко завишение в броя на заболелите в държавите, където има точно проследяване, допълни той.

По думите му ваксините срещу Омикрон действат и срещу новия вариант. „Хубаво е да има реваксинация наесен. В световен мащаб се лекуват последиците от Ковид, а не самият той“, каза още експертът.

Вариантът на новия коронавирус EG.5, наричан още Ерис, се разпространява по целия свят, но не е много опасен според експерт от Университета на Базел, Швейцария, цитиран от ДПА. По моя преценка EG.5 не представлява особена опасност, каза Рихард Нехер – ръководител на изследователска група, която проучва еволюцията на вируси и бактерии.

Той добави, че разновидността EG.5 се характеризира с мутация, която улеснява преодоляването на защитата на имунната система. „Същата мутация обаче се открива и при други варианти на новия коронавирус“, каза той.

В Европа, Америка и Азия се покачват случаите на заразени с Ерис. Според вирусолози той се разпространява изключително лесно, но въпреки това няма причина за тревога.

„EG.5 не се различава фундаментално от другите разновидности, но показва постепенна, но бърза еволюция, каквато наблюдаваме от известно време при новия коронавирус Sars-CoV-2“, обясни Нехер.

Световната здравна организация постави новия подвариант под наблюдение. Преди дни и от СЗО отбелязаха, че заплахата за общественото здраве от Ерис е ниска въз основа на наличните сега данни. Според тях рискът от варианта е еквивалентен на този от разновидността XBB.1.16 и някои други варианти на Sars-CoV-2.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?