Home » СВЯТ » Идва нов Ковид от Индия, още по-заразен е
Идва нов Ковид от Индия още по-заразен е

Идва нов Ковид от Индия, още по-заразен е

За нов вариант на Ковид-19, наречен Арктурус, алармираха световните медии.

Той е тръгнал преди няколко месеца от Индия, а учените твърдят, че е по-заразен от досегашните. Неприятното е, че в около 40-50% от случаите причинява конюнктивит.

„Но той не е чак толкова страшен за живота и няма да се плашим“, заяви в понеделник проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси. Все още няма данни дали Арктурус е пристигнал в България. Знае се, че вилнее в няколко европейски държави и идването му на родна територия е въпрос на седмици или дори дни.

„Ковид-19 в момента не е опасен за хората, които са активни, а е опасен за тези в болниците. Трябва да пазим интензивните отделения и пациентите с хематологични и онкологични заболявания. Това е работата на медицинските власти“, подчерта експертът.

Проф. Кантарджиев отчете увеличаване на леките форми на респираторни заболявания, характерни за сезона. „Те са доста разнообразни. Например има едни с доста тежка хрема, кашлица, температура и уморяемост при децата. След 3-4 дни се заразяват родителите и по-възрастните“, обясни той в ефира на Нова тв. За поддържане на имунитета професорът препоръча излизането на чист въздух, както и правилното и разнообразно хранене.

„Не злоупотребявайте с изкуствени витамини, защото трябва да има умереност. Много е важно и спокойствието“, поясни проф. Кантарджиев.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?