Новините на фокус
Home » ЗДРАВЕ » Известен кардиолог разби диетолозите на пух и прах: Мазнините пазят здравето ви
Известен кардиолог разби диетолозите на пух и прах: Мазнините пазят здравето ви

Известен кардиолог разби диетолозите на пух и прах: Мазнините пазят здравето ви

Безброй пъти сме чували, че мазнините са вредни за здравето, защото запушват артериите, увеличават риска от сърдечни заболявания, причиняват затлъстяване… Но британският кардиолог д-р Асим Малхотра твърди точно обратното. И далеч не е единственият!

Ново изследване показва, че враг номер едно на тялото ви е захарта. Освен това д-р Малхотра твърди, че пълномаслените продукти са полезни за здравето и че има достатъчно доказателства, които показват, че мазнините не само не причиняват сърдечни проблеми, но диета, която включва пълномаслени млечни продукти, предпазва от сърдечни заболявания и тип 2 диабет .

Д-р Малхотра насърчава пациентите си да ядат мазнини, но да избягват „обезмаслените“ продукти.

Той ги съветва да ядат пълномаслени продукти и храни, които съдържат наситени мазнини. Според него всички продукти, които уж понижават холестерола, увеличават риска от сърдечни заболявания и е категоричен, че мазнините не са (основният) виновник за затлъстяването.

Д-р Малхотра твърди, че най-голямата опасност за здравето е захарта, а професорът по педиатър д-р Робърт Лустиг е съгласен с него. Той също изследва ефекта на мазнините и захарта върху затлъстяването при децата и заключава, че продуктите, съдържащи захар, трябва да имат видими предупреждения, както и цигарите или някои алкохолни напитки.

„Все повече експерти смятат, че главният виновник за наднорменото тегло и цяла поредица от свързаните с него заболявания не са мазнините, а захарта. От мазнините не се напълнява, както не ставате зелен от зеленчуците, които ядете,“ посочва кардиологът, а д-р Гари Тобс предупреждава, че при затлъстяването не съществува връзка с броя на калориите, а с това, което ядем.

Това се подкрепя от факта, че около 23 процента от населението в Швеция се придържа към диета, която включва пълномаслени продукти и възможно най-малко въглехидрати.

Шведският експерт д-р Андреас Енфелд, който създаде диетична програма с по-малко въглехидрати и повече мазнини, посочва, че много хора смятат диетата му за „бомба със закъснител“, но докато броят на затлъстелите хора се увеличава по целия свят, факт е, че броят на хората с излишни килограми в Швеция постепенно намалява.

Изследване на Шведския здравен съвет показа , че този тип диета е най-добрата не само за отслабване , но и за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания при хора със затлъстяване.

В допълнение, две проучвания, проведени през 2014 г. от Алианса за медицински изследвания в университета в Кеймбридж, установиха, че наситените мазнини от млечни продукти, когато се консумират умерено, намаляват риска от диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

Твоят коментар

About Admin Ko4

Какво мислите?