Новините на фокус
Home » СВЯТ » Известен сеизмолог прогнозира невиждан апокалипсис на Балканите – заплашва ги смъртоносно земетресение:
Известен сеизмолог прогнозира невиждан апокалипсис на Балканите - заплашва ги смъртоносно земетресение:

Известен сеизмолог прогнозира невиждан апокалипсис на Балканите – заплашва ги смъртоносно земетресение:

След ада, който преживяха гражданите на Турция с разрушителните земетресения от февруари, нова заплаха може да покоси същия регион много скоро, прогнозира известен сеизмолог.

Земетресение с магнитуд над 7 по Рихтер се очаква в Турция, а икономическите последици ще се усетят в цялата страна. Такава прогноза направи професорът по сеизмология, член на Съвета на учените на кметството на Истанбул по земетресенията Халук Ейдоган.

Експертът прогнозира, че земетресението ще се случи в Мраморно море и ще засегне както Истанбул, така и седем провинции с население над 25 милиона души.

„Трудно е дори да си представим колко щети ще бъдат нанесени. Жителите на Текирдаг, Чанаккале, Ялова, Бурса и други градове не бива да смятат, че са в безопасност – бедствието ще засегне целия регион, то ще бъде мащабно ”, обясни Ейдоган.

Припомняме, че земетресението, което стана през февруари 2023 г. в Турция, с магнитуд 7.8 по Рихтер,, беше едно от най-силните в историята на света. Трусът причини разлом от 150 км и измести страната с три метра.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?