Горещи новини

Извънредно: ЦАРЕВО потъна! Паниката е голяма, хората нямат връзка с близките си

Извънредно: ЦАРЕВО потъна! Паниката е голяма хората нямат връзка с близките си

По думите ѝ в бунгалото е имало хора, но са успели да се спасят. Няма пострадали.

„Има една отцепена къща от водата. В долния край на селото две дерета се сливат на едно място и там те са отцепени от селото, трудно можем да стигнем до тях“, каза Димова, но уточни, че хората нямат нужда от помощ.

Ситуацията в Царево е изключително тежка. Повече от 10 часа дъждът не е спирал. С изключително висок интензитет, каза в ефира на bTV кметът на Царево Георги Лапчев.

„Абсолютно всички дерета преляха, всички реки са излезли от коритата си. Има много мостове, които са отнесени. Има село, което се намира вече почти под вода. Става въпрос за село Кости, което се намира във вътрешността на Странджа. Река Велека там прелива„, каза той.

13.10ч.:

Затварят пътя Приморско – Царево заради бедственото положение. Това съобщиха току-що от пресцентъра на ОДМВР-Бургас.

Ситуацията в община Царево е изключително критична. Обилният дъжд, който заля района през последното денонощие, наводни няколко населени места. Редица пътища и главни улици са затворени.

Пътят за с. Фазаново също е затворен заради преливането на реката, водите от която са залели моста.

Положението е толкова тежко, че част от паркираните автомобили са под вода и се вижда само тавана им. Също така се съобщава и за отнесели леки коли в морето. Започнала е спасителна операция.

13.20ч.

Директорът на детската градина в Царево Екатерина Кирова успокои родителите със съобщение в социалните мрежи.

„Уважаеми родители, в ДГ „Ален мак“ – гр. Царево обстановката е спокойна. Децата Ви са добре. В момента няма ток, но колегите от кухненски блок успяха да приготвят обяда и децата ще бъдат нахранени. Спалнята на яслена група „Бони бон“ е наводнена, но децата са преместени в група „Мечо Пух“, така че следобед родителите да си ги вземат от северния вход. Ако имате въпроси, оставам на разположение!

13:30ч.

Паниката в община Царево е голяма, хората нямат връзка с близките си, заради десетките, ако не и стотици аварии, които прекъсват не само електрозахранването, а и телекомуникациите. Пътищата на юг от Бургас – още след Созопол, са потопени във вода, а валежите не спират. Нещо повече – на места се засилват.

Метеоролози съобщават, че за последните 12 часа над община Царево са се изсипали над 310 мм дъжд на кв. м. Това означава приблизително 300 литра вода на всеки метър от територията. С това рекордът за валежи в България всеки момент ще бъде счупен. Ситуацията е потресаваща.

Телекомуникациите на места са прекъснати, няма и ток. Мобилният интернет в общината също има смущения.

13.40ч.:

70 ученика от 3, 4 и 6 клас на пловдивското OУ „Екзарх Антим I“ са на лагер в Царево. Те са заедно със 7 учители, а първият етаж на хотелът им е наводнен. Всички са живи и здрави. Това съобщи директорката на училището д-р Катерина Василева.

Освен пловдивските ученици, в хотела им до плаж „Нестинарка“ има и деца от София. Всички са качени на 4 и 5 етаж, където да са в безопасност. Токът в момента е спрян, осигурена е храна и вода. Учителите поддържат връзка с местните институции.

„При благоприятна ситуация ще започне евакуация“, обясни д-р Василева.

Апокалиптична е ситуацията на къмпинг Арапя. В ниските част там има до 2 мета вода. В морето попаднаха автомобили и каравани.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Извънредно: ЦАРЕВО потъна! Паниката е голяма, хората нямат връзка с близките си"

Какво мислите?