Новините на фокус
Home » KO4 STORY » Изписаха бебе от болницата, облечено в 120-годишна носия
Изписаха бебе от болницата облечено в 120-годишна носия

Изписаха бебе от болницата, облечено в 120-годишна носия

Семейство от кюстендилското градче Рила предпочете българското за изписването на втората си рожба от родилния дом.

Малката Анна отпътува от София към рилския град в шопска носия. В народни носии бяха пременени и щастливите родители Таня и Асен Иванови, както и баткото на пеленачето.

„Преди да се роди дъщеря ни, се чудихме какви дрешки да й вземем за изписването. Искахме да бъде нещо различно и необичайно, но така и не ни хрумна нищо. Споделихме на наше приятелско семейство и те дадоха идея за народната носия“, разказва Таня.

По този начин патриотичното семейство се надява да предаде както на децата им, така и на много други хора българските традиции, които не трябва да се забравят.

„В скрина си пазех автентична 120-годишна носия, наследена от своята прабаба. Реших, че ще я облека, а за малката Анна ще поръчам на шивачка да ушия абсолютно същата“, разкрива майката на новороденото. По думите й носията е част от колекцията старини и антики, които семейството с много любов и уважение съхранява.

„Със съпруга ми сме заедно от 6 години. Запознахме се на работа, тогава живеехме в София. Аз работех като продавач-консултант, а той в охранителна фирма“, спомня си Таня.

През март м.г. родителите взимат решението да напуснат столицата и да водят спокоен начин на живот в по-малък град, а именно в Рила.

„Преместихме се в родния град на Асен, защото в столицата няма места в детските градини. Освен това искаме децата ни да растат спокойно“, споделя Таня. По думите й първородният им син Валентин е само на две години и половина, но помага на младата жена в чистенето и прането.

„Много му хареса, когато облече народната носия и казва, че иска да стане истински българин“, щастлива е майката.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?