Home » ЗА ДАМИТЕ » Изпрах всички пердета в къщата до снежнобяло за 3 часа: Споделям стар ТРИК, за който много хора не знаят!
Izprah vsichki perdeta v kyshti do snejnobqlo

Изпрах всички пердета в къщата до снежнобяло за 3 часа: Споделям стар ТРИК, за който много хора не знаят!

Белите завеси придават свежест и лекота на интериора. С течение на времето обаче те стават жълти и сиви от прах, слънце и дим. Въпреки че химическите препарати могат да избелят завесите, те също ги унищожават и вредят на околната среда.

За щастие има много ефективни и екологични методи за избелване на пердета у дома с помощта на обикновени домакински продукти. В тази статия ще ви кажем тайни съвети и трикове за това как да избелите пердета, без да използвате химикали. Ще научите как да ги перете в пералня, да ги накисвате в разтвор с избелващ ефект и да третирате петна. Ще научите и как да предотвратите пожълтяването на пердетата и да ги запазите бели за по-дълго време.

бели завеси

Методът за избелване, който още нашите баби познаваха

Този метод на избелване е много лесен и не ви трябва нищо, само тези 2 домакински разтвора, в които накисвате пердето в следния ред.

Първо старателно изтупайте пердетата от праха и ги накиснете в топла вода за 10 минути, за да премахнете праха окончателно.

След това ги изплакнете в чиста вода.

Пригответе разтвор от гореща вода, в която сипете 6 лъжици сол.

пране завеси със сол

Потопете пердетата отново в него за 10 минути.

Изплакнете в чиста вода.

Сега разредете 2 супени лъжици оцет в гореща вода.

Накиснете пердетата в този разтвор за още 10 минути.

Накрая изперете пердетата в пералнята, закачете ги и ги оставете да изсъхнат.

БОНУС-СЪВЕТ:

С помощта на сол можете да избелите и други текстилни изделия, например спално бельо или долно бельо .

Това е стар изпитан метод, използван и добре познат от нашите баби.

Трябва само да удължите времето за накисване и да добавите много сол.

След това изперете и всичко ще блести от чистота!

бяло пране

Избелващата сила на содата бикарбонат

Напълнете вана или голяма мивка с гореща вода (следвайте инструкциите на етикета за грижа за завесите). Добавете ½ чаша сода за хляб и разбъркайте добре, за да се разтвори. Накиснете пердетата в разтвора за 2-4 часа в зависимост от степента на побеляване. За по-силно пожълтяване може да ги оставите и накиснати за една нощ.

Оцет за допълнителен блясък

Следвайте същата процедура като стъпка 1, но вместо сода за хляб добавете 1 чаша бял оцет към горещата вода. Оцетът е естествен омекотител за тъкани и помага за премахване на минерални отлагания от твърда вода, които могат да причинят оцветяване.

Лимонов сок за допълнителен избелващ ефект

Добавете ½ чаша лимонов сок към гореща вана със сода (точка 1) за допълнителен избелващ ефект. Лимоновият сок е естествено избелващо средство, но може леко да отслаби тъканта, така че го използвайте пестеливо.

пране с лимонов сок

Общи инструкции за пране:

След като намокрите завесата, изстискайте излишната вода. Перете ги в пералня с мек перилен препарат на нежен цикъл и в студена вода (според препоръките на етикета).

Можете също така да добавите ½ чаша сода за хляб или ¼ чаша бял оцет директно към вашия перилен препарат за допълнително изсветляване.

Не използвайте сушилня, тъй като високата температура може да доведе до свиване или пожълтяване на завесите. По-скоро ги сушете навън на въже, на сянка или в добре проветриво помещение.

простиране завеси

Премахване на петна:

 Третирайте всички петна върху бели пердета с подходящ препарат за премахване на петна преди пране. За обикновени петна опитайте предварително измиване с ензимен препарат. За упорити петна използвайте паста от кислородна вода и сода за хляб (съотношение 1:1). Нанесете я върху петното, оставете я за 15 минути и след това изперете.

Предотвратяване на пожълтяване:

Перете пердетата редовно (на всеки 2-3 месеца) в зависимост от запрашеността на околната среда. Перете ги отделно от ярко оцветеното пране, за да предотвратите разливането на цвета. Когато не използвате завесите, сгънете ги и ги съхранявайте в тъмна и суха стая. Чистете прозорците и корнизите редовно, за да предотвратите натрупването на мръсотия.

бели пердета

Бонус съвети:

Добавете ¼ чаша бял оцет към последното изплакване за допълнителен аромат и дезинфекциращ ефект.

Ако искате завесите ви да изглеждат меко колосани, напръскайте ги със спрей с нишесте след последното изплакване.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?