Новините на фокус
Home » ЗА ДАМИТЕ » Изскача от тавата! Толкова е пухкава и сочна, че цялото семейство само за нея мисли!
Изскача от тавата! Толкова е пухкава и сочна

Изскача от тавата! Толкова е пухкава и сочна, че цялото семейство само за нея мисли!

Всички сме яли различни видове баници, но опитате ли тази, ще разберете защо се баница царица. Откакто започнах да я правя, съм очарована определено.

Такова кулинарно изкушение си заслужава да се опита. Всяка домакиня иска домашната баница да не е тънка, а хем да се вдигне, хем да не е тестива. Как става това и какво трябва да направим, вижте изпълнението и рецептата стъпка по стъпка. Добър апетит и ето рецептата:

Необходими продукти

500 гр.кори за баница
130 мл.зехтин/олио/
150 мл.вода

За плънката

4 яйца
3-4 суп.лъж.кисело мляко
1/2 ч.лъж. сода бикарбонат
2 суп.лъж.брашно
350 гр. сирене

Заливка: 200 мл. прясно мляко

Приготвяне:

В купа разбиваме яйцата. Към тях прибавяме киселото мляко, разбито до шупване със содата, брашното, натрошеното сирене. Разбъркваме добре. В отделни купи сипваме мазнината и водата.

Намазваме обилно тавата с мазнина. На дъното слагаме 2 набрани кори една до друга и ги напръскваме с вода. Върху тях слагаме още 2 набрани кори една до друга и ги мажем обилно с мазнина. Изсипваме и размазваме равномерно 1/3 от плънката. По описания начин разпределяме останалите кори (моите бяха 14 бр. в опаковката) и плънката. Завършваме с кори.

Изсипваме и останалата мазнина. Нарязваме баницата на квадрати с остър нож.

Заливаме с прясното мляко. Леко повдигаме краищата на баницата,за да може заливката да проникне до дъното на тавата (моята е с диаметър 24 см.) Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до получаване на кафяв загар.

Желателно е да се пече в дълбока тава, защото баницата се вдига. Важно е да се контролира температурата на фурната – ако долната фурна е силна, може да сложите тавичка с вода. Ако горната фурна е силна – алуминиево фолио. Аз пробвам с бамбуково шишче и ако не залепва по него, печивото е готово. С кърпа задушаваме изпечената баница и обръщаме върху 3 купички за десетина минути.

Баницата е много сочна и вкусна както топла, така и студена.

Източник: Gzona.eu

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*