Home » БЪЛГАРИЯ » Изтегляне на автомобил от канавка или обърната кола
Изтегляне на автомобил от канавка или обърната кола

Изтегляне на автомобил от канавка или обърната кола

По време на управлението на превозното средство всичко може да се случи – колата се врязва в канавка или се обръща поради катастрофа, неразбираема ситуация на пътя.

При такива трудни и стресиращи обстоятелства е малко вероятно да успеете сами да извадите колата от канавката, така че за всеки случай трябва да имате телефон на денонощна пътна помощ.

Неприятни метеорологични условия, нарушения на правилата за движение от други автомобилисти, пътни инциденти, проблеми с управлението на автомобила – всичко това може да предизвика сблъсък или рязко изхвърляне от пътя, в резултат на което автомобилът се преобръща. Ако внезапно ви се е случила такава неприятност, не можете нищо да направите без участието на специално оборудване. Разбира се, можете да опитате да поставите автомобила на колелата сами и с усилията на други участници в движението, но в повечето случаи това е обезпокоителен и труден процес. Освен това в крайна сметка такъв подход може да доведе до още по-големи загуби и сериозни последици за вашата кола.

Ако колата е излетяла в канавката, най-надеждното решение на проблема е да се свържете със пътна помощ. Разполагат с подходящо специално оборудване, с помощта на което ще повдигнат автомобила, без да го повредят. Ако достъпът до колата е затруднен, например в дървета, храсти, експертите първо ще ги отстранят от пътя, за да стигнат до мястото на обърнатата кола.

Как се изтегля колата от канавката?

За да освободят превозното средство, специалистите от пътна помощ първо оценяват ситуацията – положението на автомобила, неговите размери, вида на почвата, дълбочината на канавката или ямата. Като се вземат предвид всички тези параметри, се избира метод на повдигане и се планира списък на подготвителната работа. Тази трудна операция протича на няколко етапа:

Всичко започва с деактивиране на автомобила и проверка дали колелата и воланът не са заключени.

След това оста на основния мост или вала на витлото се разглобява. Това е необходимо, за да се запази скоростната кутия.

Има ситуации, когато обърнатата кола лежи някъде в дере или вода, в този случай трябва да се извърши допълнителна работа. Това се отнася за изкопни работи, изрязване на пречещи дървета, понякога – демонтиране на автомобила, но към този метод обикновено се прибягва в най-екстремните случаи. За изваждане на колата от дерето, канавката се използва специална техника – кран-манипулатор или хидравлична лебедка. От допълнителни устройства може да са ви необходими грайфери, асансьори, крикове. Методите за евакуация също са различни – чрез теглене, пълно натоварване на платформа или частично натоварване.

Дори и най-опитният шофьор с голям опит може да „отлети“ в канавката, тъй като ситуациите на пътя са много различни и трябва да ги преценявате със светкавична скорост. Ако изведнъж се окажете в такава неприятна ситуация трябва да да се обадите на нашите специалисти от пътна помощ София. Гарантираме, че ще предоставим на Вас и Вашето превозно средство професионална помощ.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?