Home » СВЯТ » Интригата е жива – Ще успее ли някой да изненада ПСЖ в Лига 1
Интригата е жива - Ще успее ли някой да изненада ПСЖ в Лига 1

Интригата е жива – Ще успее ли някой да изненада ПСЖ в Лига 1

Цели 21 мача от началото на сезона, а ПСЖ все още няма преднина в класирането. Френската Лига 1 се радва на едно от най-оспорваните си издания, а силните игри на Лил и Олимпик Лион продължават да държат под напрежение катарските милиардери.  Парижани пък ще трябва скоро да насочат вниманието си и към двубоя с Барса в Шампионската лига.

Има ли шанс за изненада

Ако се вгледаме в коефициентите на букмейкърите, отговорът е категорично не. Парижкия гранд е твърд фаворит, а коефициентът 1.12 би отказал всеки, който има желание да заложи на този пазар. Втората най-висока ставка е отредена за Лион – 11 коефициент. Лил, който е на първо място с равни точки с ПСЖ, е с третите най-добри шансове – с коефициент от 13. Силното представяне на Кристоф Галтие и неговите момчета остава доста подценено, като това е и единствения залог, който има някаква стойност. Поне според нашето мнение. „Мастифите“ като нищо могат да преобърнат каруцата и да се превърнат във „новият Лестър“.
В каква форма се намират отборите

Олимпик Лион

Лион има само една победа в последните си три мача. Тя дойде с разгромното 5:0 като гост на Сент-Етиен, но трябва да кажем, че в състава на домакините имаше цели 9 контузени състезатели. Преди този мач, „хлапетата“ загубиха от Метц и завършиха наравно срещу Рен. Отборът винаги е бил известен с нападателния си футбол и този сезон не прави изключение. Лион е представен с цели трима футболисти в 10-ката за най-добър голмайстор във Франция. Това са Мемфис Депай с 11 гола, Тино Канавере и Карл Токо Екамби.

Лил

Лил, без никакво съмнение, е приятната изненада на сезона. „Мастифите“ направиха сериозен отбор, сплав от опитни играчи и млади, но много качествени, таланти. Тимът поддържа новото и не позволява на ПСЖ да се откъсне напред в подреждането. Лил спечели 6 от последните си 8 мача (изненадващо поражение от Аячо и нулево равенство срещу ПСЖ) и изглежда няма намерение да намаля оборотите. За отбора предстой тежък елиминационен сблъсък с Аякс в турнира Лига Европа, но при евентуално отпадане, ще може да се концентрира в първенството и да се бори за титлата.

Като единствен проблем, може да отбележим късата скамейка, която се запълва основно от 18 и 19 годишни футболисти. Евентуална криза с контузиите или проблеми с умората могат да бъдат решаващи. Предполагаме, че това е причина, букмейкърите да са толкова негативно настроени към евентуална титла за Лил. Тимът спечели за последно Лига 1 точно преди 10 години и според нас е готов отново да стъпи на големия връх.

ПСЖ

Маурисио Почетино зае мястото на Томас Тухел, а основната цел пред аржентинеца е титла на страната и успешно представяне в Европа. Парижани се разделиха с Едисон Кавани, който е топ голмайстор на отбора за всички времена, и изпитват трудности да го заменят. Мойс Кийн и Мауро Икарди водят нападението, но основната мощ идва от Неймар и Мбапе. С подобни футболисти, не е изненада, че отборът е първи по отбелязани голове, но пък не е за подценяване, че е далеч от собственото си ниво. През изминалия сезон тимът отбеляза 77 гола в 27 мача, или по 2.85 гола на мач.

През настоящата кампания, числото падна до 2.28. Мбапе е човекът във форма, но пък Неймар изпитва сериозни здравословни трудности и е записал само 9 мача до сега. Ако някои от двамата се контузи, шансовете за титла ще намалеят значително. Отборът има и тежки дерби срещу Барселона в 1/8 финалите на Шампионската лига, където ще иска да надгради представянето си от миналата година, когато загуби на финала. Каквито и проблеми да имат, парижани са с няколко класи над останалите и по всичко изглежда, че ще успеят за завоюват 8-мата си титла за последните 9 сезона.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?