Новините на фокус
Home » ЗА ДАМИТЕ » И пържената цаца си има цака! Ето как да е хем хрупкава, хем да не залепва и да не нагарча:
И пържената цаца си има цака! Ето как да е хем хрупкава хем да не залепва и да не нагарча:

И пържената цаца си има цака! Ето как да е хем хрупкава, хем да не залепва и да не нагарча:

Цаца с бира – класика в жанра! Най често обаче хапваме тази дребна риба пържена по заведенията, защото смятаме, че е трудоемко да си я приготвим у дома. Нищо подобно!

Днес ще ви разкрием всички тайни на пържената цаца но, както се оказва, тя също си има своята „цака“ – важни стъпки, които не трябва да пропускаме, за да стане хрупкава, сочна и да не нагарча.

Първо, ако не ловите вие цацата, потърсете екземпляри с ярки, ясни очи и чист аромат.

Обикновено ще ви трябват шест или повече на човек, така че купувайте на едро.

Някои готвачи обичат да отстраняват храносмилателния тракт преди готвене, като отрязват корема или като прерязват гърлото и го изстискват през отвора. Скара и пържена цаца е вкусна и с малко сол, но най-добре е да добавите малко лимонов сок или добър оцет, за да предотвратите насищането на миризма на малката рибка.

Подправки на базата на домати или лютеница или силно айоли с чесън също са чудесни добавки.

пържена цаца

Как обаче се пържи цаца, за да се топи в устата?

Най-добре е за панировка да използвате не обикновено брашно, а смес от царевично и пшеничено. Може да добавите към брашното и подправки като червен пипер, сол и черен пипер. Рибите се овалват в брашнената смес и се пържат, като от време на време внимателно се обръщат с решетъчна лъжица. Има и друг начин – с клечки за зъби. На всяка клечка за зъби през очите се нанизват по 5 рибки, овалват се в брашно и се пържат.

Най-лесният начин за готвене на цаца е да загреете тежък тиган – в идеалния случай чугунен – ​​до много горещо. Изплакнете малките риби и ги подсушете, след което хвърлете няколко в горещия тиган. След около 1 минута кожата от долната страна ще започне да прави мехури от парещата топлина на тигана.

Обърнете цацата и гответе приблизително толкова време от другата страна, след което ги оставете настрана, за да не замръзнат, докато приготвяте останалите. Малките рибки са доста мазни сами по себе си.

Да ви е сладко!

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?