И такова чудо има! Ето как Борис и Петър прочетоха 500 книги за година – без телефони и устройства!

Boris i Petyr prochetoha 500 knigi

С всяка изминала година все по-трудно става за родителите да провокират интереса към четенето у децата. Телефоните, таблетите и другите електронни джаджи са най-големия враг на четенето, единодушни са възрастните.

За щастие има и изключения – две деца от Пловдив прочетоха 500 книги само за една година.

Братята Петър и Борис от града под тепетата са сред най-запалените читатели в градската библиотека, а заради постижението си мъниците са отличени като най-четящи деца от Народна библиотека „Иван Вазов“.

Батко Пепи, който е на 10 години, е взел 260 книги, а 8-годишният Боби 240 през 2023 година.

деца библиотека

Братята са наградени от директора на библиотеката Димитър Минев

Снимка: bgdnes.bg

„Идват по два пъти в месеца и всеки от тях взима по 10 книги. Много е любопитно и възхитително това колко стриктни читатели са. Всеки от тях си знае точно кои заглавия е взел, никога не са обърквали книжките си, въпреки че са в една къща и си ги разменят“, споделя пред „България Днес“ главният библиотекар на детския отдел Радка Анчева.

Малчуганите се интересуват от всякаква литература. Редовно взимат енциклопедии, свързани с наука, техника или животни. Детективските романи са им сред любимите, но обичат и класика, и то българска.

„Задължителната литература, която им дават от училище, веднага я изчитат. Интересуват се и от модерна литература, която е за малко по-големи. Тийнейджърските романи не са интересни само за баткото, но и за малкия Борис. Много различно им е търсенето. Постоянно надграждат“, възхищава се Анчева.

Момчетата започват да посещават библиотеката още през 2022 година. Тогава Петър е на 8, а Борис едва на 6 годинки. Веднага правят впечатление с редовните си посещения и любознателност. Братята се научават да четат още в детската градина, и то съвсем сами. Така лека-полека интересът им към книгите започва да расте.

Родителите Петър и Борис също са четящи хора, а майка им ги запознава с приказните светове още докато са бебета.

„Бъдещият читател се възпитава в скута на родителите. Стимулирането и любовта към книгите започват в много ранна детска възраст. И двамата дойдоха при нас като много четящи деца“, допълва библиотекарят.

Децата нямат телефони. Учат в Музикалното училище в Пловдив, свирят на кларинет и тренират лека атлетика, като по-големият брат има редица отличия от състезания.

В Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив има картотекирани над 700 деца, като най-малкият им посетител е едва на 30 дни

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "И такова чудо има! Ето как Борис и Петър прочетоха 500 книги за година – без телефони и устройства!"

Какво мислите?