Новините на фокус
Home » ЗДРАВЕ » Какво да направите, ако сте сами и усетите симптоми на инфаркт?
Какво да направите ако сте сами и усетите симптоми на инфаркт?

Какво да направите, ако сте сами и усетите симптоми на инфаркт?

Изпитването на симптоми на сърдечен удар може да бъде плашеща и потенциално животозастрашаваща ситуация, особено когато сте сами.

От решаващо значение обаче е да запазите спокойствие и да предприемете незабавни действия.

Ето какво трябва да направите, ако се окажете сами и усетите симптоми на сърдечен удар:

Разпознайте симптомите 

Бъдете наясно с общите признаци на инфаркт, които могат да включват дискомфорт в гърдите, болка или натиск, които могат да се излъчват към ръцете, врата, челюстта, гърба или стомаха. Възможно е също така да почувствате задух, гадене, замаяност или студена пот.

Обадете се на службите за спешна помощ

Дори ако сте сами, незабавно наберете номера на службите за спешна помощ или местния номер за спешни случаи. Обяснете ясно ситуацията си и посочете местоположението си. По-добре е да бъдете предпазливи и да потърсите помощ възможно най-скоро.

Дъвчете аспирин

Ако имате на разположение аспирин, сдъвчете обикновена таблетка аспирин (освен ако не сте алергични към него), докато чакате медицинска помощ. Аспиринът може да помогне за разреждане на кръвта и да подобри притока на кръв към сърцето.

Запазете спокойствие и почивайте

Въпреки че е естествено да се чувствате притеснени, опитайте се да запазите възможно най-голямо спокойствие. Седнете или легнете в удобна позиция, за да избегнете допълнително натоварване на сърцето си.

Дълбоко дишане

Бавното и дълбоко дишане може да ви помогне да облекчите тревожността си и да подкрепите тялото си по време на епизода. Съсредоточете се върху дишането си, за да регулирате сърдечния си ритъм и да запазите самообладание.

Предупредете съсед или приятел

Ако имате възможност, помислете дали да не се обадите на съсед, приятел или член на семейството, който живее наблизо. Информирайте ги за положението си и ги попитайте дали могат да ви се притекат на помощ или да останат на линия с вас, докато пристигне помощ.

Не шофирайте сами

Важно е да не шофирате сами до болницата, тъй като състоянието ви може да се влоши по време на път. Специалистите от спешната медицинска помощ са обучени да предоставят необходимите грижи по време на транспортиране.

Останете на топло

Ако е възможно, покрийте се с одеяло или носете топли дрехи. Поддържането на телесна топлина може да предотврати изпадането на тялото ви в шок.

Избягвайте напрегнати дейности

Въздържайте се от всякакви физически дейности, тъй като те могат да натоварят допълнително сърцето ви. Останете възможно най-спокойни, докато чакате медицинска помощ.

Останете във връзка

Ако имате смартфон, дръжте го наблизо. Възможно е да можете да го използвате, за да се свържете със спасителите или с други лица, които могат да ви окажат помощ.

Помнете, че при инфаркт времето е от съществено значение. Бързата медицинска помощ може значително да увеличи шансовете ви за оцеляване и да сведе до минимум увреждането на сърцето ви. Докато чакате помощ, приоритетът ви трябва да бъде да запазите спокойствие и да предприемете необходимите стъпки, за да поддържате доброто си състояние.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?