Home » ЗДРАВЕ » Какво показват горната и долната граница на кръвното налягане! Ако горната граница е висока се счита за проява на …
Какво показват горната и долната граница на кръвното налягане! Ако горната граница е висока се счита за проява на ...

Какво показват горната и долната граница на кръвното налягане! Ако горната граница е висока се счита за проява на …

Горно и долно кръвно налягане

Тонометърът показва две цифрови стойности, едната от които е малко по-висока от другата. Например 110/70 или 120/80.

Тези числа, SYS (систола, първа стойност) и DIA (диастола, втора стойност), показват работата на сърдечния мускул в различни състояния. Какво показва горната граница на кръвното налягане?

Систолично (горно) налягане – натиск върху стените на кръвоносните съдове по време на свиване на сърдечния мускул (систола). Висок горен индикатор с нормален долен се счита за проява на сърдечно заболяване.

Диастолното (по-ниско) налягане е натискът върху стените на кръвоносните съдове по време на отпускане на сърдечния мускул (диастола). Високият долен показател с нормален горен е признак на атеросклероза или бъбречно заболяване. При здрав човек кръвното налягане намалява по време на сън и се повишава при физическа активност. Нормите му постепенно се променят с възрастта.

Адекватни показатели в юношеска възраст – 110/70, при възрастни – 120/80, при по-възрастни т.е. поне над 50-60 години – не по-високи от 140/90.

Какво означава високо и ниско кръвно налягане?

Това включва систолично и диастолично налягане. Това са съответно горните и долните показатели. АН е маркер, по който се съди за силата на контракциите.

Правила за измерване на кръвното налягане

Трябва да направите това, докато седите, облегнете се на облегалката на стола, сложете ръката си на масата или на подлакътника на нивото на сърцето, поставете маншета на два пръста над свивката на ръката, то трябва да съответства на размера на предмишницата.

Възможно е повторно измерване на налягането на същата ръка само след 5-10 минути, тъй като брахиалната артерия е компресирана и след измерване трябва да се върне към предишния си тон.

Какво да направите, ако налягането е различно от нормата

Много често домашното лечение води до катастрофални последици. Само професионалист може да избере правилната антихипертензивна терапия. Ето защо при рязко повишаване на кръвното налягане е необходимо да се обадите на линейка и да не приемате лекарства сами.

Понякога повишаването на налягането може да се окаже защитна реакция на тялото към някаква сериозна патология, а необмисленото лечение може да наруши работата на компенсаторните защитни механизми и да навреди.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?