Новините на фокус
Home » СВЯТ » Как Виктор Орбан промени Унгария: 6 години майчинство, 33000 евро помощ, ниски лихви и още! А тук кога?
как Виктор Орбан промени Унгария

Как Виктор Орбан промени Унгария: 6 години майчинство, 33000 евро помощ, ниски лихви и още! А тук кога?

Браковете и раждаемостта в Унгария нараснаха с над 45%, и то стана в резултат от целенасочена политика за укрепване на унгарското семейство.

2018-а е обявена дори за година на унгарското семейство. Той още с идването си на власт през 2012 г. успя да свали цените на тока, на газа, на водата, на консумативите с 25% за домакинствата, с 11% за фирмите. Успя да се наложи над монополите, успя да принуди банките да отстъпят и предоговорят заробващите кредити в швейцарски франкове, според които промяната на курса ставаше само за сметка на потребителя. И спаси близо 1 милион семейства от фалит и от конфискация на имотите им, като обяви край на ерата на банките.

Отчете, че приватизацията в комуналния сектор на Унгария е била прекомерна и затова изкупи дела на държавата в някои електро- и водни дружества, и насочи изцяло усилията към раждаемостта.

В Унгария за трето дете, ако имаш и се осигуряваш, разбира се – не трябва само да си като кокошка да снасяш, трябва и да работиш, получаваш 33 000 евро подарък от държавата, безвъзмездно, веднага, плюс още 33 000 евро нисколихвен кредит от 2,5% за срок от 25 г.

Даде 6-годишен отпуск за майчинство, като първите 6 месеца майките получават 70% от заплатата си, след това година и половина – 50% от заплатата си, а през следващите 4 г. – по 100 евро, като обаче през това време семействата – и многодетните, и въобще младите семейства, имат изключително големи данъчни облекчения. При реконструкция на жилището или основни ремонти и подобрения ползват специални преференции.

А децата в яслите и градините в Унгария от миналата година се хранят по 4 пъти на ден от държавата безплатно. Предстои това да се въведе и в началните училища. Възниква естественият въпрос откъде намира Орбан пари за всичко това? От изключително правилната икономическа политика на Орбан през тези 8 г. Говори се за Орбан икономика.

Имаше много критики в началото, през 2012-а, 2013-а, че той, разбивайки монополите, ще изгони инвеститорите.

6000 са германските фирми в Унгария, начело с Мерцедес в град Кечкемет, където на всеки 2 минути излиза по една чисто нова кола, в град Дьор са големите заводи на Ауди, Опел е в Комарно, по границата със Словакия. В град Естергом е Сузуки. Тук са големите заводи на Мишелин и на Бриджстоун.

Американските фирми са 1750, японските – 150. В град Гьонгьош Индия прави най-големия завод за гуми въобще в Европа. Орбан успя да изпълни предизборното си обещание от 2010-а да отвори икономиката на Изток, в резултат на което към днешна дата руският пазар е залят буквално с унгарски лекарства, консерви, колбаси, вина, плодове и зеленчуци, пише bulpress.eu.

Китай годишно внася от Унгария 60 000 – 70 000 т месо и 2 милиона патици. За сведение годишно Унгария произвежда 25 милиона патици и няколко милиона прасета мангалица – те са екологични, черни и рунтави като овце и минават за най-вкусните. Подобна е ситуацията с Япония, Корея, Тайланд, Турция.

Унгария е залята от туристи, има небивал ръст и на този сектор – 25 милиона са нощувките за м.г. Износът на Унгария за 2017 г. е 105 милиарда евро.

А тук кога?

Твоят коментар

About Цветан Славчев

One comment

Какво мислите?