Горещи новини

Как да окажем първа помощ при инсулт, инфакт, сърдечен арест

Как да окажем първа помощ при инсулт инфакт сърдечен арест

Оказването на първа помощ в спешна ситуация е умение, което всеки човек трябва да притежава. Не забравяйте да споделите статията с приятелите си. Никой не е застрахован от нещастие!

Никой от нас не знае кога ще се изправи пред критична ситуация, в която всяка секунда ще се брои. Говорим за спасяване на човешки живот и е тъжна истина, че много смъртни случаи биха могли да бъдат предотвратени, ако знаем как да реагираме правилно.

Първата помощ е необходима основа, която всеки трябва да знае, както и четенето и писането.Това е прост инструмент, който може да бъде изключително полезен в критична ситуация. Кажете на всички за това! Най-добре е да допълните това помагало с практически курс и обучение с професионалисти!

Първа помощ може да окаже всяко лице, което е до жертвата в критичния момент. Това е важно умение, дори незаменимо за всеки един човек. Във всяка от следните ситуации можете да станете истински спасител на човешкия живот.

Първа помощ при спешни случаи

Припадане

Припадъкът е неприятно състояние, което всеки може да изпита.

Тази краткотрайна и внезапна загуба на съзнание възниква при нарушено мозъчно кръвообращение.

Причините могат да бъдат различни: страх, нервен шок, физическо изтощение или недостатъчно количество чист въздух в помещението.

Как да разпознаем симптомите и да окажем на жертвата необходимата първа помощ?

СИМПТОМИ

Изпадането в безсъзнание може да бъде предшествано от следните симптоми: замаяност, гадене, внезапна слабост, замъглено зрение, шум в ушите, изтръпване на крайниците.

Когато настъпи безсъзнание, жертвата пада. 

Разбира се, има причина за това: в хоризонтално положение кръвообращението в мозъка се подобрява и след известно време жертвата идва в съзнание дори без външна помощ.

Дихателните пътища на засегнатия обикновено са свободни, но дишането все още е повърхностно.

Пулсът е слаб и почти незабележим.

Кожата е бледа и може да се появи студена пот.

ПЪРВА ПОМОЩ

Засегнатият трябва да се постави по гръб в т. нар. позиция на Тренделенбург,  при която краката са повдигнати под ъгъл 45°, а главата и раменете са под нивото на таза.

Ако не е възможно да поставите засегнатия на дивана, достатъчно е да повдигнете краката над нивото на земята.

Необходимо е незабавно премахване на ограничителните части на облеклото: яка, колан, вратовръзка…

Ако инцидентът е станал в стая, отворете прозорците и вкарайте чист въздух.

Можете да поставите мокра и студена кърпа на челото на жертвата или да намокрите лицето му със студена вода, да потупате бузите му или да масажирате ушите му.

Ако възникне повръщане, обърнете главата на жертвата настрани. Това ще предотврати навлизането на повърнато вещество в дихателните пътища.

Един ефективен и също така най-известният начин за преодоляване на припадък е амонякът. Вдишването на амонячни пари обикновено помага да се върне жертвата в съзнание.

В никакъв случай не вдигайте пострадалия след като дойде в съзнание! Първо се обадете на бърза помощ, в края на краищата припадъкът също може да бъде симптом на сериозно заболяване и във всеки случай жертвата се нуждае от професионален преглед.

ИНФАРКТ

Инфарктът на миокарда е една от формите на коронарна болест на сърцето, която възниква в резултат на некроза на част от сърдечния мускул поради нарушаване на кръвоснабдяването му.

Сърдечен удар възниква, когато коронарна артерия на сърцето е блокирана от кръвен съсирек.

Причините за инфаркт са различни: атеросклероза, хипертония, спазъм на коронарните артерии на сърцето, диабет, наднормено тегло, алкохолизъм.

Ако е настъпил инфаркт, качествената първа помощ в първите му минути може да спаси живота на пострадалия!

СИМПТОМИ

Първият и основен симптом на инфаркт е силна  болка зад гръдната кост – усещане за натиск , който отива към лявото рамо, лопатката и ръката. Понякога болката може да продължи 15 минути, понякога до часове или дни.

Засегнатият човек е неспокоен, често раздразнителен и неприятен.

Може да се появи и гадене, повръщане, болният се поти повече.

Задух, кашлица, усещане за липса на въздух могат да се появят, въпреки че дихателните пътища са отворени. Дишането е бързо и повърхностно.

Пулсът е слаб, ускорен, понякога неправилен. Може би дори сърдечен арест.

ПЪРВА ПОМОЩ

Първото нещо, което трябва да направите, е да се обадите на бърза помощ.

Ако засегнатият е в съзнание, веднага го поставете на стол с облегалка или го поставете в легнало положение, сгънете краката му в коленете и се опитайте да го успокоите.

Необходимо е незабавно да премахнете тесните дрехи, да разхлабите яката и вратовръзката.

Възможно е също така, ако засегнатият не за първи път има сърдечно-съдови проблеми, да му дадете лекарствата, които носи със себе си.

Също така се препоръчват лекарства за разреждане на кръвта без рецепта като аспирин и други подобни. (необходимо е обаче да се знае дали пациентът приема други лекарства, които биха били противопоказание.

Ако пациентът приема нитроглицерин, вие сте му го дали и болката не отшумява до 3 минути след приема на нитроглицерин, това означава, че страдащият има истински инфаркт, който не може да бъде отстранен с лекарството. С този метод можем да различим дали става дума за сериозен сърдечен проблем или просто за по-лека атака.

Също така е необходимо внимателно да се следи дишането и сърцето на жертвата. В случай на сърдечен арест е необходимо незабавно да се пристъпи към реанимация . Използването му до пристигането на линейката увеличава шанса за оцеляване на засегнатия до 1000 пъти!

Проверете засегнатия за пулс и ако няма такъв, незабавно пристъпете към сърдечен масаж и изкуствено дишане. Прилагат се 30 компресии на гръдния кош и 2 изкуствени вдишвания.

ИНСУЛТ

Инсултът е увреждане на мозъчната тъкан и нарушаване на нейните функции, причинени от увреждане на притока на кръв към мозъка.

Причините са различни: недостатъчно кръвоснабдяване на част от мозъка, кървене в мозъка, тромбоза или емболия, свързани с проблеми с кръвта, сърцето или кръвоносните съдове.

Всеки трябва да знае първите симптоми на инсулт, за да може да помогне навреме, защото в тези случаи всяка минута е от значение!

СИМПТОМИ

Внезапно пронизващо главоболие без причина.

Мускулна слабост, изтръпване на половината или различни части на тялото (ръка, крак, лице).

Може да възникнат проблеми със зрението или двойно виждане.

Може да се появи внезапна загуба на равновесие и координация, гадене и загуба на съзнание.

Речта често е нарушена или забавена и едната страна на устата може да увисне. Тази парализа често се разпространява към цялата засегната страна.

Ако забележите горните симптоми, действайте незабавно по спешност!

ПЪРВА ПОМОЩ

Важно е незабавно да се обадите на бърза помощ – човек, претърпял инсулт, се нуждае незабавно от първа помощ от професионалисти.

Ако пострадалият е в безсъзнание, проверете дали може да диша свободно. Ако установите, че дишането е нарушено, освободете дихателните пътища, като завъртите главата си настрани.

Преместете засегнатото лице в удобна позиция. Мнозина казват, че пациентът изобщо не може да се движи, но не се колебайте да направите всичко, за да сте сигурни, че нищо не пречи на пациента да диша.

Ако е възможно, измерете кръвното налягане на пострадалия и запишете резултата.

Ако засегнатият е в съзнание, е необходимо да се установи преди колко време е настъпил инсултът.

През първите 3 часа от продължителността на инсулта на жертвата може да се приложи  спешна терапия – тромболиза.

Тази процедура включва интравенозно приложение на лекарство, което разтваря кръвни съсиреци, блокиращи мозъчните съдове.

По този начин е възможно напълно да се елиминира или поне да се минимизира увреждането на мозъка.

При никакви обстоятелства не давайте течности или храна на засегнатото лице .

При никакви обстоятелства не трябва да прилагате никакви лекарства на засегнатото лице! Намаляването на налягането също не се препоръчва.

Хипертонията е нормална в първите часове на инсулта и е свързана с адаптацията на мозъка.

ЕПИЛЕПТИЧЕН ПРИПАДЪК

Епилептичният припадък може да изглежда много страшен, но в действителност не изисква незабавна медицинска помощ.

Въпреки това, всеки трябва да знае за симптомите на епилепсията и простите правила за лечение на засегнатите!

СИМПТОМИ

Най-често пристъпът започва с „аура“.

Предепилептичната  аура може да бъде обонятелна, визуална или слухова, когато страдащият усеща необичайни миризми, чува звуци или вижда сложни образи. Понякога пациент с епилепсия може да информира другите за предстоящ припадък, като по този начин се предпазва.

Често отстрани изглежда, че припадъкът е започнал без причина – жертвата просто внезапно пада на земята в безсъзнание, понякога припадъкът е предшестван от писък.

Дишането на пациента е лошо, може да има синкави устни.

Появяват се крампи. Мускулите се свиват и отпускат произволно.

Понякога страдащият може да прехапе езика или вътрешната страна на бузата.

Засегнатият човек не реагира по никакъв начин на светлинни стимули.

Възможно е също спонтанно изпразване на червата, повръщане, лигавене. От устата може да излезе пяна.

ПЪРВА ПОМОЩ

Преди всичко трябва да се успокоите. Ако пациентът ви е информирал за възможен припадък, уверете се, че нищо няма да го нарани при падане (остри ъгли, твърди предмети и др.).

Ако по време на припадъка няма нищо застрашаващо засегнатия, не го докосвайте. Въпреки това, останете с него през целия пристъп.

Не се опитвайте да успокоите жертвата или по друг начин да спрете конвулсиите. Това няма да му помогне по никакъв начин, може само да му причини нежелани наранявания.

Не забравяйте да проверите часа на началото на припадъка. Ако гърчът продължи повече от 5 минути, незабавно се обадете на линейка. Продължителният припадък може да причини трайно увреждане на мозъка.

Важно!  Не поставяйте чужди предмети в устата на жертвата. Много хора смятат, че по време на епилептичен припадък човек може да си глътне езика. За съжаление това е погрешно схващане. Всички мускули, включително езика, са хипертонус по време на пристъп. 

В никакъв случай не се опитвайте да отворите челюстите на жертвата и да пъхнете твърд предмет между тях. Има риск по време на припадък пациентът да ви ухапе, да нарани зъбите си или да се задави с фрагменти от предмет.

Когато пристъпът приключи, поставете жертвата в удобна позиция. Уверете се, че дишането се е нормализирало: проверете дали дихателните пътища са свободни (те могат да бъдат блокирани от остатъци от храна или протези).

Ако пациентът се нарани по време на припадъка, обработете всички рани.

Не трябва да оставяте човек сам, докато не се върне напълно към нормалното. Ако се появи втора атака след атаката или ако пациентът е получил атака за първи път, засегнатото лице трябва да бъде хоспитализирано.

Само навременната и компетентно предоставена първа помощ и незабавно квалифицирана медицинска помощ ще помогнат за спасяването на живота.

И ако приятел, колега или случаен човек е засегнат от подобна ситуация, всеки от нас трябва да знае какво да прави.

Оказването на първа помощ в спешна ситуация  е умение, което всеки човек трябва да притежава. Не забравяйте да споделите статията с приятелите си. Никой не е застрахован от нещастие!

Ще бъде страхотно, ако ни последвате и споделите тази статия с приятелите си и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Твоят коментар

Be the first to comment on "Как да окажем първа помощ при инсулт, инфакт, сърдечен арест"

Какво мислите?