Home » БЪЛГАРИЯ » Как да продадем апартамента си по-скъпо?
Kak da prodadem apartamenta si po-skypo

Как да продадем апартамента си по-скъпо?

Ако продаването на апартамента ви е наложително, винаги може да свършите нещо допълнително, което ще повиши цената му

Когато семейството се увеличава, престои преместване в друг град или бизнесът има нужда от сериозна подкрепа, най-лесното решение е да се продаде апартамент, който не се използва. Процесът не е сложен, стига да се намери купувач, готов да даде търсената сума.

Определянето на цената на имота е деликатен момент. Тя се определя преди всичко от местоположението на апартамента и състоянието му. Ясно е, че адресът е даденост, който не може да се промени. Винаги обаче може да се направи нещо допълнително, което провокира потенциалният купувач да даде повече пари, отколкото за друга подобна оферта. За да останете доволни при продажбата на имота си:

Съвети при продажбата на апартаментНе бъдете алчни!

Изглежда абсурдно на пръв поглед, но за да продадете апартамента си на по-висока цена, не трябва да завишавате стойността му. Да, хората се опитват да „скрият” парите си от инфлацията, купувайки имоти, но никой не е склонен да прахосва спестяванията си.

Преди да обявите апартамента си за продажба, вземете адекватно  решение за цената. Може да сверите цените в агенции и сайтове за продажба, да разпитате познати или дори да използвате нов тип услуга- онлайн оценка, каквато предлагат сайтовете на големите фирми за  недвижими имоти. За да се изчисли евентуалната цена, се използват следните данни: адреса и по-конкретно- етажа; квадратурата; година на построяване; брой стаи; допълнителни помещения като таванска стая, маза, гараж; наличието на балкон или лоджия; за ремонт или новоремонтиран; инфраструктура на района и др.

В крайна сметка ще получите една средна стойност на възможната цена на апартамента си. От вас зависи как ще я използвате.

Експертите съветват да не отблъсквате купувачи с алчност, защото мнозина ще са готови да чакат, докато свалите цената.

Съобразете с това на кой етаж се  намира апартаментът. Брокерите имат правило:  Ако се намира на първия, намаляват с 10-15% от стандартната цена за комплексна. За апартамент на последния етаж се намалява с 3-5%. Лошото име на квартала, липсата на транспорт, нуждата от ремонт са все неща, които могат да „свалят” от цената.

Рекламирайте „стоката” си с подходяща обява

Колкото по-адекватно предложите апартамента си, толкова по-лесно ще го продадете за исканата от вас цена. Ако живеете в по-малко населено място, може да разчитате на познати, но ще е глупаво да не използвате целия ресурс на мрежата: Фейсбук групи, онлайн базари, специализирани сайтове за продажба на имоти и дори- изпращане на оферти в агенции за недвижими имоти.

Направете така, че още обявата да накара потенциалните купувачи да искат апартамента ви. Не продавайте имущество, а потенциален дом. Опишете добре наличните стаи, санитарен възел (самостоятелен или комбиниран), квадратура.

Посочете разстоянието не само до метрото, автобусните спирки или гарата. Ако се намира край море, планина или друга впечатляваща природна забележителност, непременно го споменете!  Подчертайте основните предимства на апартамента: голям балкон, възможност за усвояване на балкон, ремонт, зелена площ, прозорци с гледка към морето/планината/  парка, асансьор, паркомясто, гараж, развита инфраструктура на района.

Оставете  фрази като  “по договаряне” и “спешна продажба” за лична среща

Независимо колко сте притиснати от обстоятелствата,  не рекламирайте имота си с фрази като „продава се спешно“ или „по договаряне“. Това ще мотивира потенциалните купувачи да се пазарят, да търсят допълнителни недостатъци в офертата ви, а и може да провокира съмнение в законността на сделката.

Ако сте готови на компромис, бъдете сигурни, че всеки ще си опита късмета с предложение за намаляване на цената. Много по-добре е тогава да покажете „сговорчивостта” си. Така клиентът ще остане с впечатление за успешна сделка, а вие няма да изпитате усещане за загуба.

Покажете на купувача красива картина

Първото нещо, което се набива в очи от обявата, са снимките. Те трябва да изглеждат възможно най-добре в приятни цветове, добре формени. Ако е нужно, може да бъдат направени от фотограф, който има специална техника.

Все по-популярно става и наемането на хоум стейджър. Това е човек, който се занимава с цялата предпродажбена подготовка. Той е този, който декорира по такъв начин имота, че да го направи по-привлекателен за купувачите-нещо като дизайнера, който оформя помещенията, които се снимат за списанията за обзавеждане.

Как да продадем изгодно имотС настъпването на летния сезон, все по-апетитни стават и имотите покрай черноморието, а и в последните години има сериозно раздвижване на имотния пазар там. Ако апартаментът е за ремонт, или има нужда от леко освежаване преди началото на сезона, ще го продадете много по-лесно, ако се освободите от вехтите мебели и намерите реномирана фирма за почистване в Бургас, Варна или друг голям град, тъй като това ви гарантира, че ще попаднете на хора, които имат солиден опит и разполагат с професионална техника и препарати, а това е от съществено значение. Екипът по почистване ще се погрижи не само жилището да изглежда безукорно, но и ще имат грижата да транспортират всички отпадъци и ненужни неща. Така, когато идват на оглед, клиентите ви ще видят чистота и възможности, а не проблеми, които трябва да решат.

Оформете стратегии, свързани с огледа

Ако не разчитате на фирма за почистване, почистете сами входа, градинките пред блока, махнете всяка лична вещ, която е на показ, религиозните символи.

Поканете купувачите на оглед през деня, а не през вечерта. Дневната светлина прави апартамента по-ефектен.

Ако имате домашни любимци, изведете ги от жилището. Някои хора имат вродена непоносимост към кучета, котки, гризачи и дори обявата да им е допаднала, мисълта да живеят в апартамент,  където е имало животни, ще им бъде непоносима.

Подчертайте уюта със запалени свещи, камина, аромат на домашни сладки. Поканете клиентите на кафе. Ако продавате апартамент на семейство, а не на фирма, която ще го използва за офис, подчертаното усещане за уют ще направи жилището още по-привлекателно.

Бъдете безукорни с документите

Апартаментът може и да впечатли с красота, но ако има и най-малкото съмнение за нередност, сделката се проваля. Купуването на имот е твърде сериозно нещо, за да се позволят компромиси от какъвто и да било вид.

Продаване на апартамент хитростиПлатете си дължимите данъци и такси. Погрижете се предварително да имате нотариален акт; кадастрална схема; ако е необходимо-удостоверение за наследници, административен адрес. Проучете как бързо може да извадите удостоверение за семейно положение и тежести и бъдете на разположение за среща с оценител от банката, ако купувачът ще тегли кредит, за да купи апартамента.

Твоят коментар

About Иван Ангелов

Какво мислите?