От обикновено мляко можете да си направите домашно сирене, много сходно по вкус с фетата, изпробва КО4.
Фетата е традиционно гръцко бяло овче сирене с козе мляко.
Но тъй като не сме в Гърция, ще експериментираме с познатото ни краве мляко. Дори и от него можете да получите много вкусен продукт, ако знаете как да го приготвите.
Лесно домашно сирене
СЪСТАВКИ
2 литра прясно мляко 3% масленост
3 ч. л. сол
ПОДГОТОВКА
Закупете от магазина кисело мляко от всяка марка на съответното съдържание на мазнини. Изсипете го в тенджерата.
Добавете две чаени лъжички сол. Разбъркайте добре. Оставете да заври на слаб огън.
Когато млякото започне да кипи, на повърхността му се образуват мехурчета, масата на извара се издига и суроватката остава по-долу.
Като видите тези знаци, махнете тенджерата от котлона.
Вземете дълбока купа. Сложете на нея гевгир и марля, сгъната на две отгоре.
Поставете бялата маса върху марлята с лъжичка. След това изчакайте няколко минути, за да получите масата от нея
Завийте сиренето в тензух, завързвайки краищата на възли, така че сиренето да се събере в еднородна маса. Само когато е напълно охладено и се източи, прехвърлете сиренето към хладилника.
Един час по-късно вече можеш да го консумирате. Домашното сирене от мляко е готово.
То ще се втвърди във формата, в която го поставите в хладилника. Ако го поднесете на гости като нарязано сирене, натиснете го от всички страни, за да направите тухличка.
Това сирене е подходящо за приготвяне на салати, мезета, както и като пълнеж за пайове и други сладкиши. То може просто да се намаже върху хляб, също ще бъде вкусно.
Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си. Нека и те вкусят от тази божествена наслада
Не можах да „вдена“…В съставките пише, че се нуждаем от 2л Прясно мляко и сол….И малко след това пише, че трябва да си купим Кисело…което се изсипва в тенджера заедно със солта…Когато заври и видим, че изварата се издига, а сурватката остава отдолу, се прехвърля в гевгир, цеди се и…т.н…
Значи ли, че Прясното мляко 1-во трябва да го подквасим???
Драга редакция, не мислите ли, че е важно да си четете статиите преди да ги помествате/