Home » ЗА ДАМИТЕ » Как да си направим домашно сирене от 2 литра мляко (Рецепта)
Как да си направим домашно сирене

Как да си направим домашно сирене от 2 литра мляко (Рецепта)

От обикновено мляко можете да си направите домашно сирене, много сходно по вкус с фетата, изпробва КО4

Фетата е традиционно гръцко бяло овче сирене с козе мляко.

Но тъй като не сме в Гърция, ще експериментираме с познатото ни краве мляко. Дори и от него можете да получите много вкусен продукт, ако знаете как да го приготвите.

домашно сирене

Лесно домашно сирене

СЪСТАВКИ

2 литра прясно мляко 3% масленост
3 ч. л. сол

ПОДГОТОВКА

Закупете от магазина кисело мляко от всяка марка на съответното съдържание на мазнини. Изсипете го в тенджерата.

домашно сирене

Добавете две чаени лъжички сол. Разбъркайте добре. Оставете да заври на слаб огън.

домашно сирене

Когато млякото започне да кипи, на повърхността му се образуват мехурчета, масата на извара се издига и суроватката остава по-долу.

Като видите тези знаци, махнете тенджерата от котлона.

домашно сирене

 Вземете дълбока купа. Сложете на нея гевгир и марля, сгъната на две отгоре.

домашно сирене

Поставете бялата маса върху марлята с лъжичка. След това изчакайте няколко минути, за да получите масата от нея

домашно сирене

Завийте сиренето в тензух, завързвайки краищата на възли, така че сиренето да се събере в еднородна маса. Само когато е напълно охладено и се източи, прехвърлете сиренето към хладилника.

Един час по-късно вече можеш да го консумирате. Домашното сирене от мляко е готово.

домашно сирене

То ще се втвърди във формата, в която го поставите в хладилника. Ако го поднесете на гости като нарязано сирене, натиснете го от всички страни, за да направите тухличка.

Това сирене е подходящо за приготвяне на салати, мезета, както и като пълнеж за пайове и други сладкиши. То може просто да се намаже върху хляб, също ще бъде вкусно.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си. Нека и те вкусят от тази божествена наслада

Твоят коментар

About Тодор Тодоров

One comment

  1. коментиращ

    Не можах да „вдена“…В съставките пише, че се нуждаем от 2л Прясно мляко и сол….И малко след това пише, че трябва да си купим Кисело…което се изсипва в тенджера заедно със солта…Когато заври и видим, че изварата се издига, а сурватката остава отдолу, се прехвърля в гевгир, цеди се и…т.н…
    Значи ли, че Прясното мляко 1-во трябва да го подквасим???
    Драга редакция, не мислите ли, че е важно да си четете статиите преди да ги помествате/

Какво мислите?