Home » ЗА МЪЖЕТЕ » Как работят горивните филтри
Как работят горивните филтри

Как работят горивните филтри

Горивните филтри се поставят на горивопровода и предоставят пречистване на горивото от всякакви замърсявания, пясък и ръжда. Дизеловите горивни филтри имат допълнителната задача да отстраняват и вода от горивото.

Без тяхната помощ горивната помпа и впръскващата система могат да се задръстят, а външните предмети в горивото да повредят двигателя.

Има горивни филтри за грубо и за фино пречистване. Първите пречистват горивото от по-едри частици с размери от 0,05 до 0,07мм. Филтриращите им елементи, обикновено са във вид на мрежа. Филтрите за фино пречистване имат по два филтриращи елемента в корпуса си, които представляват нагъната многослойна хартия или стъклена вата. Те пречистват горивото от най-фините замърсявания като утайки, парафини и други примеси с размер над 3 до 5 микрона.

Как да разбера кога е време да сменя горивния си филтър?

Горивните филтри на бензиновите автомобили трябва да се сменят на всеки 20 до 30 хиляди километра пробег, а на дизеловите на всеки 10 до 15 хиляди километра.

Поради въздействието на различни фактори като качеството на горивото или неподходящи добавки, филтърът може да се задръсти по-рано. Следете за следните симптоми, за да разберете дали е време да смените горивния филтър на колата си:

• Трудно палене на двигателя. Когато филтърът е задръстен, не се подава достатъчно гориво за стартирането на двигателя и това води до затрудненията. Разбира се, този симптом може да е поради редица други фактори, например, изтощен акумулатор.
• Увеличен разход на гориво.
• Влошено ускорение – например, натискате педала на газта, но колата не ускорява.
• Светване на лампата Check engine
• Двигателят гасне на празен ход или има пропуски в запалването.

Отложената смяна на горивния филтър може да доведе до други неизправности в бъдеще, тъй като попадащото непречистено гориво с двигателя води до абразивното му износване, а понякога и корозия.

Как се сменя горивен филтър?

При повечето автомобили, горивният филтър е разположен на горивопровода между горивната помпа и инжекторите. Смяната на горивния филтър е лесна, стига да имате нужните инструменти и умения. Запознайте се с техническата документация на автомобила си за детайлни инструкции как да направите това за вашия модел. Следвайте препоръките на производителя.

Общата процедура за бензинов автомобил е следната:

1. Повдигнете автомобила с крик, ако е нужно и го обезопасете.
2. Откачете отрицателния извод на акумулатора.
3. Получете достъп до горивния филтър. За тази цел може да е нужно да демонтирате други елементи.
4. Сложете кърпа около горивния филтър, за да не се разлее гориво.
5. Използвайте специален ключ за горивни филтри, за да премахнете филтъра.
6. Премахнете щипките, които държат горивния филтър.
7. Отделете горивния филтър от горивопроводите. Носете лични предпазни средства, когато правите това.
8. Плъзнете горивния филтър от скобата му, за да го извадите.
9. Монтирайте всичко в обратен ред. Проверете дали всички елементи са правилно монтирани и почистете.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?