Home » ЗА ДАМИТЕ » Как се подрязва Мушкатото през март, за да ви радва с богат цъфтеж и нови съцветия! /СНИМКИ/
Как се подрязва Мушкатото през март за да ви радва с богат цъфтеж и нови съцветия! /СНИМКИ/

Как се подрязва Мушкатото през март, за да ви радва с богат цъфтеж и нови съцветия! /СНИМКИ/

Пеларгонията няма да умре без резитба. И, без съмнение, ще цъфти до лятото. Но колко декоративно ще бъде това растение, зависи само от твърдостта на духа и ръката на собственика.

Останало без пролетна прическа, Мушкатото може да се превърне в удължен и безформен храст. Тъй като през зимата междувъзлията се простират и новите издънки са концентрирани главно върху върховете на старите клони, предпочитам да правя резитба на пеларгонията всяка пролет.

Не я жалете! Растението перфектно толерира резитбата и, бързо обраствайки, е благодарно за подстригването. Ако е направено правилно

Възрастта на растението няма значение. Колкото по-рано започнете да формирате храст, толкова по-лесно е по-късно. Следователно схемата е подходяща както за млади резници, така и за пеларгония на почтена възраст, както в моя случай.

Но има изключения: кралски и ангелски пеларгонии. Те правят пъпките през зимата и се прави резитба през есента, а не през пролетта. Пеларгониите с проблемни корени също не трябва да се подрязват.

Кога да режете пеларгония през пролетта

Средното време е границата на февруари и март. Активността на слънцето вече е нараснала достатъчно, за да се изчакат силни издънки. Ако се подрязват рано, дългите издънки ще растат под лоша зимна светлина. Ако го направите късно – рискувате да останете без цъфтеж „до началото на сезона“.

Стъблото на пеларгонията се състои от междувъзлия и възли. Всеки възел е потенциална спяща пъпка, готова да прерасне в свежа издънка. Той е това, от което се нуждаем.

Намирането на възлите на пеларгония не е трудно. Те приличат на ивици, често покрити със сухи люспи. Някога тук е растял лист:

Подрязването се прави след 4-5 междувъзлие на всеки клон.

По този начин, растението не се източва прекалено много на височина и от всички спящи пъпки под мястото на прищипване, излизат нови клончета. Така, те оформят едно много по-компактно и по-пищно храстче. Това помага и за образуването на нови съцветия.

Какво да правите след резитбата на пеларгония

Поставете на слънчево място. Светлината е най-добрият стимулатор на растежа. Ако не искате да се задоволите само с милостта на пролетното слънце, подхранете пеларгония с азотен тор.

След резитбата незабавно прехвърлям растението в нова, малко по-голяма саксия. Първият път поливайте мушкатото много внимателно. То е загубило почти всички листа, които изпаряват влагата. Следователно, голям обем вода определено е безполезен.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?