Home » БЪЛГАРИЯ » Кметът на Враца проговори за 50 тона италиански боклук
Кметът на Враца проговори

Кметът на Враца проговори за 50 тона италиански боклук

В Община Враца не е постъпвало официално намерение за преработка на пластмаса. 

Това каза кметът на града Калин Каменов във връзка с проверяваната от ДАНС и екоинспекцията площадка, на която се съхраняват над 50 тона излезли от употреба консумативи за принтери, представляващи не опасен отпадък, научи ko4.

„Във Враца няма да позволим складирането на отпадъци, нито пък тяхното горене, нито пък депониране на нашето сметище. На този етап притеснителното е, че има идея за преработка на тази пластмаса без термично обработване, което обаче по никакъв начин не е нито входирано в общината, нито е съгласувано с Регионалната инспекция по околната среда. Няма как да се коментира тема, при положение че все още няма проект и няма внесени документи за каквото и да било официално намерение в Община Враца”, коментира Каменов пред bTV.

По-рано през деня собственикът на площадката Илиян Ангелов беше категоричен, че собствениците на боклука възнамеряват да го преработват и че складираната суровина е предназначена за производство на продукти с добавена стойност.

В същото време стана ясно, че от утре екоинспекцията във Враца започва проверка на фирмата, която складира в града 50 тона отпадъци от Италия, каза директорът на институцията инж. Христо Христов по БНТ.

Инспекцията, извършена от ДАНС и РИОСВ, показва, че въпросния боклук не е опасен за здравето и живота на хората.

50 тона употребявани тонер касети от принтери са депонирани на складова площ в една от промишлените зони на Враца. Част от отпадъците са пакетирани в чували, а друга част са натрупани на купчини директно на земята.

След получен сигнал, компетентните органи са проверили на място и е установено, че касетите са докарани от Италия от фирма с регистрация в София.

До момента е ясно само, че ще има санкции за собственика на складовата площ, на която са стоварени балите и контейнерите, тъй като няма лиценз за подобна дейност.

„Вчера сме извършили проверка с представители на ДАНС във връзка със сигнала и е установено, че са пластмасови отпадъци, внесени от Италия с трансграничен превоз. Не е опасен отпадък. В понеделник предстои контакти с фирмата. Няма лицензирана площадка, няма съответните разрешителни от РИОСВ-Враца“, обясни директорът инж. Христо Христов.

До депонираните отпадъци може да влезе всеки. Достъпът до площадката е свободен, порталът е отворен, няма и охрана, която да спре желаещите да влязат вътре.

Не площадка за токсичен боклук, а място за съхраняване на ценна суровина, която ще бъде преработена, заяви по БТВ собственикът на терена Илиян Ангелов.

„Това са пластмасови опаковки от използвани тонер касети за принтери – суровина, която се претопява и от нея се правят други пластмасови изделия. Аз се съмнявам дали може да се твърди това, че е боклук, доколкото това е суровина, от която се отива и се произвежда нещо с добавен стойност“, подчерта Ангелов.

Блиц

Твоят коментар

About Ивана Александрова

Какво мислите?