Козунакът за Великден ще ни излезе солено! Ето какви цени да очакваме:

Kozynakat shte ni izleze soleno

Традиционно за Великден купуваме козунак от пекарната или магазина, а търговците имат неприятния навик да надуват цените точно преди празника.

За какви цени говорим ли? Според предварителната информация козунакът ще се котира от 5 до 35 лева за Великден.

Излиза, че сладкото изкушение е с цена колкото килограм агнешко. В столицата между 20 и 25 лева струва обредният сладък хляб в една от известните гръцки пекарни, пише “Труд”.

В бутиковите фурни пък цената на козунака стига до 35 лева – с уговорката на сладкарите, че в него не се влагат никакви набухватели, консерванти и така популярните Е-та, които поддържат изделието свежо за по-дълго време.

Хлебарите уточняват, че козунакът им се замесва с истински яйца, а не с яйчен прах, както и с жива квас, а не с изкуствени добавки.

“През последните години наблюдавам тенденция софиянци да купуват готово “Панетоне”. Италианският деликатес е с по-плътна текстура, в него слагат портокалови корички, стафиди и шоколад.

Цената му е доста по-евтина от козунаците, които се поръчват предварително във фурните”, разказа Ели Минева, собственичка на малко квартално магазинче в столичния кв. “Слатина”.

Много хора предпочитат да направят домашен козунак, вместо да разчитат на купешки. Така знаят какви съставки слагат и качеството е гарантирано.

Освен това приготвянето на домашен козунак може да се превърне в забавление на семейството при наличие на достатъчно време. Но в забързаното ежедневие повечето хора купуват козунак от магазина.

Твоят коментар

Be the first to comment on "Козунакът за Великден ще ни излезе солено! Ето какви цени да очакваме:"

Какво мислите?