Новините на фокус
Home » ЗА ДАМИТЕ » Козунак с ОГРОМНИ КОНЦИ! Тестото се меси с лъжица и се съхранява в хладилник. Прави се в събота, пече се в неделя:
Козунак с ОГРОМНИ КОНЦИ! Тестото се меси с лъжица и се съхранява в хладилник. Прави се в събота пече се в неделя:

Козунак с ОГРОМНИ КОНЦИ! Тестото се меси с лъжица и се съхранява в хладилник. Прави се в събота, пече се в неделя:

Всички със завист гледаме онези снимки, красящи кулинарните форуми, на които се виждат козунаци, сякаш излезли от изложба – с умопомрачителна коричка и огромни конци.

Видим ли конците, вече ни е ясно, че майсторката е прекарала дълги минути в удряне и бъхтане в плота на козуначеното тесто, защото така сме чували от нашите майки и баби, че се прави. Да, ама това съвсем не е задължително, ще ви кажем ние! И от Ко4 ще ви го докажем с тази лесна рецепта за Козунак без месене.

Е, ще трябва да се потрудите над тестото, но това съвсем няма да е изтощително и предизвикващо мускулна треска на другия ден действие, а леко и приятно „общуване“ с бъдещия козунак, така че той да ви се отплати с най-хубавите конци, които някога сте виждали. Най-лесното козуначено тесто се меси с лъжица, а преди края – съвсем малко на ръка, за да се оформи, след което се слага в намазнена торбичка и се оставя да втасва една нощ в хладилника (може и 24 часа), а на следващия  ден плитките се плетат и пекат.

И така – вадете продуктите, защото трябва да са на стайна температура, и да започваме:

Лесен козунак без месене

Продукти (измерени с чаша от 250 мл):

  • 4 яйца
  • 2 чаши захар
  • 1 чаша олио
  • 1 чаша кисело мляко
  • 1/2 малка чаена лъжичка сода бикарбонат
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 2 пакетчета суха мая* (14 гр.)
  • 1,2 кг брашно
  • 1 пакетче ванилова захар
  • настъргана кора от един лимон (*на различните опаковки има различни грамажи за суха мая, така че количеството трябва да се коригира съответно. На всяко пакетче е посочено за колко брашно е достатъчно)

ЗА ПЪЛНЕЖА: 

  • стафиди, накиснати в ром (отцедени и подсушени със салфетка)
  • шоколадови капки (нарязан шоколад)
  • локум
  • течен шоколад
  • сладко или мармалад
  • За мазане:
  • 1 жълтък с 1-2 супени лъжици мляко
  • за поръсване – захар, бадеми, орехи и др.

Приготвяне: 

Всички изброени съставки трябва да са със стайна температура (не студени и взети директно от хладилника). В по-дълбока купа разбийте яйцата и добавете захарта, след което разбийте с телена бъркалка и добавете топлото мляко. Разбърква се, докато захарта се разтвори (може да сложите тенджерата на слаб огън, за да се загрее, но без да завира!).

козунак на конци

В киселото мляко добавете сода бикарбонат и разбъркайте добре. В дълбока купа пресейте брашното (това е важно, можете да го пресеете два пъти, за да е по-гладко) Оставете една чаша брашно настрана. В средата се прави кладенче и се изсипват сухата мая, ситно настърганата лимонова кора, киселото мляко, олиото, както и сместа от хладкото прясно мляко, яйцата и захарта. Добавете ванилия по желание. Разбърква се с лъжица бавно, докато се получи компактно меко тесто, което лепне за ръцете.

Поръсете брашното, което отделихте върху работната повърхност и изтръскайте тестото. То не трябва да се меси като за хляб или други печива, защото е много меко и лепкаво. Набрашнете пръстите си и просто започнете да сгъвате тестото – повдигайте едната страна и я сгъвайте към средата.

Така тестото бавно ще поеме брашното, ще придобие еластичност и форма. Трябва да работите по този начин 5-10 минути, не повече. Ако и след това тестото все още е доста лепкаво, просто го намажете с малко масло и с намазнени длани, довършете по същия начин за още минута-две.

козуначено тесто

Приберете тестото в чиста голяма торбичка, намаслена отвътре и я оставете в хладилник до следващия ден. Ще пробвате дали е втасало по следния начин: леко го натиснете с пръст – ако вдлъбнатината се изравни за кратко време, значи е добро. Или го защипете на едно място и го дръпнете – ако се къса на конци, значи е втасало добре. Ако това не е така, тогава загрейте фурната до 50 градуса и поставете вътре тестото за един час и едва тогава се заемете с него. Преди да работите с тестото, то трябва да е придобило стайна температура.

Втасалото тесто разделете на три части за три плитки или колкото части прецените. Имайте предвид, че плетениците трябва да се пекат във форма за хляб (дълга, дълбока и тясна) и да пълнят половината от обема, защото след втасване и изпичане удвояват обема си.

плетене козунак

С тестото се работи върху леко намазнена повърхност с намазнени длани и се разделя на две, три или четири топки, от които се оформят продълговати фитили с дължината на формата. Сплескват се леко и се пълнят с мармалад, стафиди, нарязан локум, орехова или макова плънка или нещо по избор и се затварят, като шевът се прищипва добре.

След това се сплитат на плитка и тя се поставя в застланата с хартия за печене форма. Сложете в загрята на 50 градуса фурна да втаса за 40-50 минути (или на топло, докато удвои обема си). След това намажете козунака с разбит жълтък, в който сте добавили малко мляко, украсете с орехи или други ядки по желание и поръсете със захар.

козуначени плитки

Печете козунаците в предварително загрята фурна на 170-180 градуса за 35-40 минути или настройте печенето според вашата фурна. Ако покафенеят бързо отгоре, се покриват с алуминиево фолио и се допичат така.

конци в козунака

тесто на конци

Да ви е сладко и весели празници!

Твоят коментар

About Иван Ангелов

Какво мислите?