Новините на фокус
Home » ЗДРАВЕ » Кои билки да берем през април
билки през април

Кои билки да берем през април

Според билкари април, както и март, е време за бране предимно на лековити корени. Времето е добро за корени от бял оман, репей, пирей, ранилист.

Изследвания сочат, че белият оман има противовъзпалителни свойства. Корените му се използват за лечение на обструктивни заболявания на белите дробове, хронични бронхити, бронхиални астми и кашлица. Има и диуретично действие. За да се съхранят по-дълго време, корените се оставят в сухо, сенчесто и проветриво помещение.

Корените от репей се препоръчват при болки в стомаха, метеоризъм, язва на стомаха, подагра. Една ч.л. нарязани корени от репей се слагат в 200 мл кипяща вода и се варят 3 минути. Сместа престоява 30 минути на стайна температура, прецежда се през марля. Трайността на отварата е 12 часа, ако се съхранява в хладилник при температура 2-8 градуса. Отварата се пие по 60 мл през деня.

Корените от пирей имат отхрачващо, противовъзпалително, диуретично, слабително действие. Две с.л. от билката врят 2 минути в 500 мл вода. След изстиване се прецежда и се пие 3 пъти дневно по 120 мл преди ядене. При пясък в бъбреците в продължение на 10 дни 3 пъти дневно се пие по една кафеена чашка отвара от пирей.

В българската народна медицина ранилистът се употребява при задух, бронхит, атеросклероза, виене на свят, жълтеница, възпаление на бъбреците и пикочния мехур, задух. Две с.л. от стръковете (1 с.л. от корените) се слагат в 500 мл вряла вода. Ври 5 минути. Пие се по 100 мл преди ядене, 4 пъти дневно.

Думабг

Твоят коментар

About Ивана Александрова

Какво мислите?