Новините на фокус
Home » KO4 STORY » Кошмарът БКП: Майка разкри отвличането на новороденото си дете
Кошмарът БКП: Майка разкри отвличането на новороденото си дете

Кошмарът БКП: Майка разкри отвличането на новороденото си дете

Фармацевт от Ямбол разкри потресаваща лична история, от която стана ясно какво се е случвало в родилните домове по времето на тоталитаризма, видя Ко4.

Публична тайна е, че хиляди деца са били „сменени“ и откраднати за заможни номенклатурчици моментално след раждането си, но публично разкритите драми за кошмара от онова време все още са малко.

Дамата, която към днешна дата е на достопелпните 75 години, обаче се осмели да вдигне булото на ужаса от „майчините“ домове по времето на управлението на БКП. Жана Димитрова* ражда дългочакано момче на 1 юни 1986 г. в Ямбол. Веднага след това обаче медиците й съобщават, че бебето е починало и дори не са й го показали. Разбира се, каквато е била практиката тогава, и смъртен акт не е издаден.

40 години по-късно Жана успява да открие сина си – в Бургас.

Към днешна дата мъжът гони 50 и е щастливо женен, има и свое семейство, но все още не може да свикне с мисълта, че не осиновителите му са истинските му родители, а биологичната му майка е именно Жана. Тя със свито сърце се надява все пак да установи връзка с него и да се опита да навакса близо 4 десетилетия празнина в неговата и нейната душа.

От нейния разказ, публикуван в специализирана група за търсене на осиновени деца и техните родители, обаче последваха десетки други, с подобно развитие и финал, на жени, отдавна загубили надежда, че могат да открият откраднатите си рожби в годините между 50-а и 80-та, когато твърдят, че са се подменяли най-много документи за живородени бебета в страната.

*Името и града на майката са променени от съображения за сигурност и поради законово установената т.нар. тайна на осиновяването.

Източник: Лупа

Твоят коментар

About Иван Ангелов

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*