Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Коя застраховка е подходяща при наемане на жилище?
Коя застраховка е подходяща при наемане на жилище?

Коя застраховка е подходяща при наемане на жилище?

Ако сте наели ново жилище или ви предстои да предприемете такава крачка, то пред вас се изправят множество задължения, част от които вълнуващи – закупуване на обзавеждане, нанасяне, подредба. Важно е да помислите не само за хубавите обстоятелства, но и непредвидените такива, които биха могли да ви създадат дискомфорт и да ви ощетят по някакъв начин. Най-подходящият начин за вашето подсигуряване и финансова защита за вашето имущество, е сключването на застраховка.

Екипът на I&G Brokers споделя кои са основните предимства от застраховането на домашното имущество на наемателите, колко струва услугата, какви са покритията и видовете условия по него.

Какво представлява имуществената застраховка и кой може да се възползва от нея?

Застраховането на домашно имущество е подходящо за всеки, който цени своето жилище, независимо дали е негова собственост или е взето под наем. Този застрахователен продукт има доброволен характер и е предвиден за подсигуряването ви срещу настъпването на неблагоприятни ситуации. Има няколко типа застраховки на домашно имущество, от които бихте могли да се възползвате. Разликата между пакетите се състои в покритията, които те включват. Застрахователната полица включва цялостната конструкция и възможните поражение по нея, включително и съпътстващите я съоръжения.

Някои от имуществените застрахователни продукти включват предпазването само на самото жилище, докато други защитават живущите от злополучни събития. Към обхвата на застраховането се причисляват и външните прибавки, като гаражи, огради, постройки в двора, навеси.

От тази услуга за защита на домашното имущество могат да се възползват както собственици на имота, така и наематели. Ако в дома, който наемате, има налични ценни вещи и обзавеждане, е препоръчително да се подсигурите че застраховане на домашното имущество. Нивото на покритие е различно, което можете да изберете.

Какво е покритието на застраховката на домашно имущество?

Имуществото може да бъде движимо и недвижимо. Към първите се окачествяват личните вещи, обзавеждането, под формата на мебели и електронни уреди. Към недвижимите притежания се класифицират сгради, които могат да бъдат масивни, жилищни, стопански и прилежащи постройки към тях..

След като вземете решението за застраховане, следва да се ориентирате към конкретно предложение от застраховател. Сред най-важните условия, които трябва да съобразите, когато се решавате да сключите застраховка за домашно имущество, е покритието, което се включва в договора. Това са:

  • зловредни деяния на трети лица – грабеж, кражба чрез взлом, кражба чрез техническо средство, вандализъм, като чупене на стъкла, палеж
  • непредвидени събития от различен характер – природни бедствия, като земетресение, късо съединение, токов удар, пожар, бури; удар от превозно средство, независимо от вида.
  • Гражданска отговорност към трети лица

Можете да решите да застраховате лични вещи, които принадлежат на вас, както и такива, които се включват в наетото помещение.

Съществуват и пакети за имуществено застраховане, които включват щети, вследствие на свличания, разходи при временно настаняване. Този тип застрахователен продукт е подходящ както за наемодателите, така и за наемателите, особено когато не се намират на територията на жилището, но държат на неговата неприкосновеност.

Преди да се насочите към конкретен продукт, от който да се възползвате, се посъветвайте със застрахователен брокер.

Предимство при този тип финансова защита, която можете да използвате, е че не се налага имуществен опис, което значително улеснява процедурата по сключване. Можете да предприемете действие по имуществено застраховане към конкретна компания както физически, чрез посещение в някой от обособените офиси в цялата страна, така и онлайн, използвайки сайта на застрахователя или услугите на застрахователен брокер, който ще ви предложи продукти от няколко застрахователя за избор спрямо вашите потребности и изисквания.

имуществена застраховка калкулаторКак можете да изчислите цената на имуществената застраховка и кои фактори влияят върху формирането ѝ?

Цената за тази услуга по застраховане на домашното имущество не е фиксирана, а зависи от множество фактори. Най-важният сред тях са покритията, които се включват, както и лимита на отговорността, изчислен в български лева.

Други фактори, които влияят върху определянето на цената, са:

  • начин на плащане – еднократно или на вноски. Имате възможност да разсрочите на 2 или 4 вноски;
  • данни за имота – има множество характеристики, които следва да бъдат достоверно посочени за определянето на сумата по имуществената застраховка:
    • от какъв тип е – дали е собствено или наето;
    • дали е апартамент, къща или етаж от къща;
    • годината на построяване също има значение за ценообразуването;
    • в зависимост от това колко стара или нова е сградата, се изчисляват и рисковете от възникване на повреди, аварии, токови удари, свличания и тн;
    • при изчисляване на цената трябва да се посочи и адресът на недвижимия имот;
    • друг основен фактор при определянето на сумата по имущественото застраховане, е квадратурата, изчислена в кв.м;
    • в тази категория се посочва дали има обитаемост или не;
    • ако е етаж от жилищна сграда, следва да посочите колко броя са, както и дали сте на първия или последния етаж;
    • видът на конструкцията също определя застрахователната сума по имуществената застраховка. Следва да посочите дали е тухла, панел, различен вид кофраж;
    • посочване на стойността на имота.
  • данни за застрахованото лице – тук трябва да посочите своите лични данни, сред които три имена, ЕГН, адрес по лична карта, мобилен телефон и имейл адрес;
  • избор на допълнителни покрития – можете да се възползвате от допълнителни дивиденти, сред които застраховане на обзавеждането, защита срещу умишлени палежи, земетресения.

Какво трябва да знаете за имущественото застраховане?

Специалистите от I&G Brokers напомнят, че имате възможност за избор както относно определянето на цената, така и за самото сключване на имуществена застраховка. След като сте достигнали до избор за застраховател, на когото да доверите финансовата защита на наетото от вас домашно имущество, е време да се запознаете с ценовите условия.

Сред иновативните методи, от които можете да се възползвате, е използването на специален онлайн инструмент, който след посочване на необходимата информация от ваша страна и избор на покритие, да получите крайната сума, която се явява премия към застрахователя за застраховката на домашно имущество. Онлайн калкулаторът е лесен и достъпен начин да се информирате за цената на желаната от вас услуга, а именно застраховка на домашното имущество.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?