Горещи новини

Къщата на Дънов и Георги Димитров се разпада (Снимки)

Kyshtata na Dynov i Georgi Dimitrov se ryshi

Все по-окаян е видът на къщата, в която са живели заедно духовният учител и философ Петър Дънов и комунистическият вожд Георги Димитров.

Сградата, намираща се на столичната ул. „Опълченска“, се разпада вече години наред, но никой не предприема необходимите мерки. Първоначално щетите бяха минимални, но тази зима студът и снеговете съвсем са допринесли за разрухата и зданието вече няма покрив и прозорци. Вместо това то е „запушено“ от доброволци с реещи се от вятъра найлони, за да може да се спаси поне онова, което е останало.

Кметът на столичния район „Възраждане“ Станислав Илиев, в чийто периметър попада имотът, е бил на посещение в къщата преди дни и е споделил в социалната мрежа фейсбук снимки от плачевното ѝ състояние, обещавайки, че ще се опита да съдейства. Че сградата се нуждае от спешна реставрация, алармираха десетки граждани и огранизации още преди години.

Преди време имаше идея дори да бъде съборена заради разширение на съседен булевард. В края на миналата година бе проведена пресконференция, на която организациите фондация „Георги Димитров“, Български антифашистки съюз и Общество „Бяло братство“ отново алармираха за проблема.

Къщата близнак на ул. „Опълченска“ 66, в която Дънов и Димитров са живели, от 30 години се разпада, коментира Евгений Белий – председател на Българския антифашистки съюз и член на НС на БСП. В южната част на имота е живял Петър Дънов, а в северната – Георги Димитров. Те физически са една сграда, като имотът е частна държавна собственост.

През 1972 г. къщата е обявена за паметник на културата с национално значение. Тя е управлявана от Министерството на културата, което обаче не се грижи за нея по никакъв начин и има опасност сградата напълно да се разруши.

Руска Дучева – пълномощник на Общество „Бяло братство“, заявява, че работи по казуса от началото на 2022 г. Тя каза, че са внесени документи в Министерството на културата за предоставяне на управлението на къщата на трите организации, както и за извършване на авариен ремонт. Проблемът по думите на Дучева е, че покривът на къщата в северния близнак е сцепен, има теч, който влиза в стаята, в която е живял Георги Димитров.

Идеята на организациите е да бъдат възстановени къщата музей на името на Георги Димитров в северната част на имота, а в южната – на Петър Дънов, и двете да функционират като културно-информационен център.

Къщата се разпада


Твоят коментар

Be the first to comment on "Къщата на Дънов и Георги Димитров се разпада (Снимки)"

Какво мислите?