Home » БЪЛГАРИЯ » Легендарният български спортен автомобил, за който малцина са чували
Легендарният български спортен автомобил

Легендарният български спортен автомобил, за който малцина са чували

По-паметливите (и малко по-възрастни все пак) все още сигурно помнят автомобилите „Булгаррено 8“ и „Булгаррено 10“.

Но дали се сещате, че френско-българското сътрудничество имаше и още един свой знаменит продукт? Българският спортен автомобил „Булгаралпин“… Производството на бързите коли по френски лиценз започва в автомобилния завод в Пловдив през 1967 година. Разрешителното за производството е купено от основателя на „Алпин“ Жан Ределе.

Ефектната кола с 1100-кубиков двигател става истински хит на Международния панаир в Пловдив още в годината на производството си.

„Булгаралпин“, като всеки спортен автомобил обаче не е за всеки. Заводът в Пловдив произвежда спортния звяр само две години. Той е бил достъпен за изключително ограничен кръг от купувачи в България срещу 8200 лева. Главно колите са били за износ.

Сред записаните постижения на „Булгаралпин“ е първото място на рали „Трансбалкания“. Печели го през 1967 година автомобилният състезател Илия Чубриков. Два родни екипажа пък участват с автомобила на престижното рали „Монте Карло“. Разбира се, носят се и легенди. Един от щастливците, сдобил се с спортен автомобил „Балканалпин“ е режисьорът Васил Мирчев. Според близки до него хора, той е изминал разстоянието от София до Кан, където отивал на известния филмов фестивал, за 16 часа.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?