Лежибаба – с това интересно име е известна тази вкусотия от съседката ни Македония.
Както знаем, македонските домакини са царици на всякакви печива, а днес ви предлагаме да опитате поредната македонска рецепта за вкусна и питателна гозба на фурна.
Принципът е като при нашенската мързелива баница – продуктите се смесват и се изсипват в тавичка, след което всичко се пече. Всъщност вкусът на ястието е по-скоро близък до този на картофи огретен, но е много по-сочно и апетитно.
Необходими съставки:
- 350 г брашно
- ½ пакетче бакпулвер
- 1 чаша 200 мл сметана
- 1 чаша кисело мляко
- 1 чаша прясно мляко
- 100 мл олио
- 650 г картофи
- сол, черен пипер по желание
- 3 яйца + 1 супена лъжица кисело мляко
За заливката:
- 1 чаша прясно мляко
- 1 супена лъжица масло
- малко сол и малко масло за запръжката
Тава с размери 41х34, ако искате по-малка тавичка, намалете количеството продукти или изпечете на два пъти.
Печете на 200 градуса за 30 минути до златиста коричка. Вижте процедурата във видеото.