Home » ЗДРАВЕ » Лекарство против глисти може да се окаже вълшебното хапче срещу коронавирус!
Лекарство против глисти може да се окаже вълшебното хапче срещу коронавирус!

Лекарство против глисти може да се окаже вълшебното хапче срещу коронавирус!

Антипаразитното лекарство „Ивермектин“ предотвратява проникването на COVID-19 в ядрата на клетките, следователно може да бъде много ефективно при лечение на човек с коронавирус с минимални странични ефекти, казват експерти, интервюирани от РИА Новости.

По-рано група учени от Австралийския институт за биомедицински изследвания Monash публикуват статия за резултатите от тестовете на антипаразитното лекарство Ivermectin при лабораторни условия, в която те наблюдават антивирусна активност на лекарството върху клетки, заразени с SARS-CoV-2.

„При лабораторни тестове беше установено, че той инхибира проникването на РНК вируси в клетъчните ядра. Това се отнася не само за коронавируса COVID-19 (SARS-CoV-2). Прилага се и за други коронавируси, отнася се за ХИВ инфекция и към РНК вируси, които причиняват ежегодни респираторни заболявания “, каза Алексей Живов, главен лекар на болница в Илински.

Лекарят отбеляза, че в лабораторни условия е показано, че това лекарство намалява натрупването на коронавирус с около 5 хиляди пъти.

„Ефектът на лекарството върху вируса беше изследван in vitro. Мишките, заразени с вируса, също бяха тествани. Никой не знае как ще се държи лекарството, когато действа върху вирус при хора, но тъй като няма време за провеждане на серия от предварителни тестове, вероятно лекарството незабавно ще стартира в клиничната практика в страни, където е налице. Всъщност клиничните изпитвания ще продължат при хора, което е нормално. Това лекарство дава надежда, че ще бъде възможно да се спасят хората. В допълнение, „Ивермектин“ вече е тестван при хора, когато с проверявали неговите антипаразитни свойства“, уточни Живов.

Както лекарят уточни, Ивермектин е антипаразитно лекарство, а антивирусната активност е неговият страничен ефект. Той добави, че друго лекарство, което сега се използва при лечението на коронавирус – хлорохин, се предписва в ранния и средния стадий на заболяването, а Ивермектин може да помогне в по-късните етапи, тъй като е по-лесно да се понася тялото.

Докторът по биологични науки, професор в Школата по системна биология GMU (САЩ) Анча Баранова е съгласна с колегата си от Русия.

„Това вещество (Ivermectin) е проучено отдавна, за откриването му през 2015 г. му дадоха Нобеловата награда, но не за антивирусните му ефекти, а за други – от значение за жителите на горещите страни и за добитъка. След това откриха неговата антивирусна активност. Той беше тестван на няколко опасни вируса и беше успешен, но не надхвърли първоначалните експерименти. Разбира се, Ivermectin не беше проверен при пациенти с COVID-2019, няма гаранции, че ще работи в този случай. Въпреки това е безопасен за хората, него го изпращат безплатно като антипаразитно лекарство в бедните страни. Това лекарство е лесно да се пусне в изпитание, въпросът е коя държава ще го направи по-бързо“, казва Баранова.

Тя потвърди, че лекарството може да се използва за лечение на хора, заобикаляйки етапа на тестване на животни, тъй като преди това е било тествано върху хора.

„Ако всичко се получи с тестовете, значи това много прилича на вълшебно хапче. Интересното е, че това лекарство има антималариален ефект, като хлорохин, който се използва за лечение на COVID-19. Ивермектин блокира предаването на малария, дори и да ви ухапе маларийният комар. Има още едно интересно антималариално лекарство, което току-що започна да се тества срещу коронавирус – това е артемизинин (артемисунат). Той е естествен, направен от пелин. Ако работи, тогава ще има друг вариант на лечение“, добави Баранова.

Източник: glas

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?