Home » БЪЛГАРИЯ » Лекар: Не е естествено и не е красиво, когато устните „живеят“ отделен живот на лицето
Ne e estestveno kogato ustnite jiveqt drug jivot

Лекар: Не е естествено и не е красиво, когато устните „живеят“ отделен живот на лицето

Защо толкова много момичета изглеждат еднакво – имат еднакви носове, вежди, устни, скули? Пред „24 часа“ обясни д-р Снежана Атанасова. 

„Вероятно те подражават на някого, който смятат за красив. В социалните мрежи много хора използват филтри и по този начин прикриват недостатъците си. Ние се подлъгваме, когато видим лице, върху което има филтри, и мислим, че това е естествената красота.

Тези свръхобеми, които се пропагандират – устни, скули, ъгли на долната челюст, изглеждат много некрасиво и прекалено коригирано. Затова трябва да се търсят специалисти, които разбират как да работят с лицето и да спазят хармоничните му пропорции“, каза лекарят.

„Не е естествено и не е красиво, когато устните „живеят“ отделен живот на лицето, т.е. когато са свръхобемни. Така момичетата си мислят, че показват статус в обществото. Аз го наричам балкански синдром – когато трябва да се вижда, да се забелязва. Откроявам обаче, че все по-малко търсят такава визия, защото изглежда много евтино. Не искам никого да обидя“, обясни д-р Атанасова.

Неоперативната риноплатика с дермални филъри е много опасна, категорична бе тя.

„Тази зона е една от най-опасните, защото рискът да се запуши кръвоносен съд или да компресира с дермален филър, е много висок. Когато се наруши кръвоснабдяването в зоната, много бързо се развива некроза, затова трябва да се потърси пластичен хирург, дерматолог или лицево-челюстен хирург. Аз не правя такива манипулации от много години, защото зоната е много рискова особено при оперираните носове.

Анатомията на кръвоносните и лимфните съдове вече е променена и рискът да се запуши кръвоносен съд, да се развие некроза, е много висок. Даже има описани случаи на ослепяване, което е безвъзвратно. Има и случаи на инсулт след дермален филър, има и смъртни случаи, не в България, но все пак съществуват.

Процедурите с дермални филъри не трябва да се търсят в стоматологични кабинети, при медицински сестри или козметици. За съжаление обаче тези процедури се предлагат в козметични салони. Пациентите трябва да бъдат критични в избора си, критично да избират практика, лекар, пластичен хирург. Въпросът е не само да познаваш анатомията, но и да разбираш физиологичните процеси в тъканите.

Самите пациенти носят отговорност за избора си, за това как изглеждат и ако евентуално има усложнения. Ако се случи усложнение, дерматологът и пластичният хирург знаят как да го менажират навреме, бързо и компетентно“, каза специалистът.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?