Home » ЗДРАВЕ » Лекар: Яжте тези храни и щитовидната ви жлеза ще работи като часовник
Лекар: Яжте тези храни и щитовидната ви жлеза ще работи като часовник

Лекар: Яжте тези храни и щитовидната ви жлеза ще работи като часовник

Включването на правилните продукти в диетата ще помогне за нормализиране на функционирането на щитовидната жлеза.

Благодарение на това можете да отслабнете, както и да подобрите състоянието си при хипертония и анемия. Руският ендокринолог д-р Марина Юшченко споделя какво точно трябва да съдържа диетата за правилното функциониране на коментираната жлеза.

„Много хора считат, че ако диетата им изобилства от йодсъдържащи храни, тогава щитовидната жлеза ще работи като часовник. Това е грешно. Много често се получава обратен ефект: ако органът е бил първоначално възпален и е имало проблеми с теглото, настроението и други фактори, доказващи това, йодосъдържащите продукти могат да навредят“, отбелязва медикът.

Ето защо не трябва да ядете водорасли, морска риба, суши йодирана сол всеки ден в големи количества. Те увеличават възпалението.

Как да подобрим функцията на щитовидната жлеза с храна?

Според Марина Юшченко диетата с ниско съдържание на мазнини ще помогне за кратко време да премахне за редуциране на стреса, който се отразява негативно на коментираната жлеза. Тази диета свежда до минимум приема на йод в организма и нормализира функциите на жлезите с вътрешна секреция.

Лекарят изброява и какви продукти винаги трябва да има във вашия дом и хладилник:

  • разнообразие от плодове
  • зеленчуци (без картофи)
  • горски плодове, богати на антиоксиданти (боровинки, малини, касис и др.)
  • зехтин и ленено масло
  • чесън и лук
  • листни зеленчуци
  • телешко, агнешко
  • мариновани краставици и зеле
  • морска риба (може да се яде не повече от 2 пъти седмично)

Както отбелязва ендокринологът, такова хранене ще помогне на тялото да се възстанови по-бързо от болести и стрес, а също така ще подпомогне нормалното функциониране на коментираната жлеза.

„Най-вероятно ще трябва допълнително да попълните дефицита на някои микроелементи, тъй като те не се намират в горните продукти. Например магнезий, желязо, цинк, витамини С, Е и D. Но приемът им трябва да бъде предписан от лекуващия лекар и то след кръвен тест“, уточнява ендокринологът.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?