Home » ЗДРАВЕ » Леля Тодорка от Варна: С тази програма на плодове и чай се разделих с куп болести. Даде и рецептата:
Receptata na Lelq Todorka za zdrave

Леля Тодорка от Варна: С тази програма на плодове и чай се разделих с куп болести. Даде и рецептата:

Тодорка е точен пример на често казваното от д-р Емилова в лекциите пред пациентите, че стопените килограми са бонус към успешното лечение. Като изброява диагнозите, заради които потърсила медицинския център, жената стига почти до 10 и в разговора се досеща за още проблеми със здравето.

Тя знаела за плодолечението от книгите на Лидия Ковачева. По настояване на дъщеря си решила да се довери на д-р Емилова – последователка на уникалната българска лечителка. Останала в центъра за седмица през есента на миналата година, после в дома си била на плодове и чай за още седем дни и 10-дневно захранване по схема от медицинския център.

Тодорка имала диабет втори тип, високо кръвно, кисти в двата бъбрека, уголемен и омазнен черен дроб, псориазис, и както на шега казва – три синджира камъни в злъчката. Стряскащият списък продължава с открита през 2020 г. сърдечна недостатъчност. Сериозен бил и броят на лекарствата, изписвани на жената, с постоянно напомняне, че ще ги приема, докато е жива, пише Труд.

Прогнозите и непрестанните неразположения не превърнали Тодорка в ходеща здравна книжка, а я мотивирали да търси спасение по нетрадиционен начин. В медицинския център 75-годишната жена пристигнала с убеждение, че с воля и желание всичко се постига и с всеотдайната подкрепа на дъщеря си. И резултатите не закъснели. Само за дни Тодорка хвърлила бастуна, защото непрестанните болки от радикулит и ишиас отстъпили. Тя дори тръгнала на разходките, организирани за пациентите в рамките на богатата дневна спортна програма.

Не изпитала дискомфорт от плодолечението, дори напротив с всеки следващ ден се радвала на забравени усещания- лекота, увереност, нови сили. Радостта й споделила първо дъщерята, на постигнатите резултати се зарадвала и цялата фамилия.

Заедно с болестите още през първата седмица започнали да се стопяват и килограмите. От лекциите на д-р Емилова Тодорка разбрала, че грижата за здравето съвсем не е в обикалянето на кабинети и шепите хапчета и че винаги може да сложиш начало на целебна промяна.

И по-рано тя не прекалявала с животински храни, обичала млечни продукти, изкушавала се най- много от кафе. След първата програма го спряла напълно, променила и цялото си меню. Казва, че във фризера останали някои предпочитани неща, но не изпитвала потребност да ги опита. Приготвя си вкусотии от зеленчуци, комбинирани с елда, просо, чия, киноа и др. Заменила е олиото със зехтин и е открила колко богати вкусове могат да се постигнат с употреба на хранителна мая. За нея разбрала в кулинарното училище на медицинския център.

Като опитен учител, приел професията за житейска мисия, за Тодорка било лесно да влезе в ролята на ученик. Успяла да усвои бързо ценни знания и да ги приложи старателно. Така се отнесла към рецептите на консултанта Веселин Станков, разработени заедно с д-р Емилова, и вече ги изпълнява стриктно. Споделя, че се е върнала в годините, когато преподавала трудово обучение и когато да майсториш с ръце и уважение към майсторството било повод за радост.

На любопитството ми с какво е гощавала двете внучета- момчета, отговаря, че най-много приготвяла обичаните и от нея питки и всякакви месени неща. Като всеотдайна баба няма да се откаже напълно от тази традиция, но и там е настъпила промяна. По коледните празници заедно с дъщерята направили постна руска салата по рецепта от медицинския център и всички я одобрили, без да питат къде е шунката.

Момчетата много харесали и зелевите сърми с предварително сварени боб и леща, по съветите от готварска книга, издадена през 1943 г. Тя е наследство на Тодорка от нейната майка и в съдържанието е отделено много място на постните храни.

За приготвянето им се включва цялото разнообразие на продукцията от собствения двор. Заради първите прояви на пандемията Тодорка избрала да остане в селска къща, недалеч от Варна. Казва, че грижата за градината я зареждала с енергия, а на младите спестявала непрестанни тревоги. Пак заради ковид ограниченията пропуснала да направи контролния си преглед при д-р Емилова на определената дата. Сторила го през тази година. Като прегледала резултатите на жената, лекарката й казала, че е пълна отличничка. А Тодорка споделя, че се почувствала на осмото небе. Все пак с 15 кг по-малко човек може да премине над седмото небе, без да се усети. И дори да забрави диагнозите и мъчителните болки.

Жената продължава да спазва стриктно препоръките за здравословен живот и планира следваща дълга програма, когато узреят черешите в двора.

Рецепта на Пламен Иванов

Смути с тиква и ананас

Продукти:

200 мл сок от тиква,
100 мл сок от ананас,
1 бр. банан,
3-4 бр. ягоди

Приготовление: Всички съставки се блендират до получаване на гладка смес. Поднасяме с тънък резен ананас.

Рецепта на Веселин Станков

Веган руска салата /4 порции/

Продукти:

200 г сварен грах,
300 г сварени картофи,
200 г кисели краставички,
200 г сварени моркови,
50 г сурово кашу,
50 г изкиснат във вода суров белен слънчоглед,
200 мл вода

Приготовление: Зеленчуците се нарязват на кубчета. Към тях се прибавя грахът. Ядките и водата се смилат в блендер до фин майонезен сос. Всички съставки се объркват добре.

Твоят коментар

About Тодор Тодоров

Какво мислите?