Горещи новини

Любимата резиденция на Тато горяла за втори път (Снимки)

Любимата резиденция на Тато горяла за втори път (Снимки)

Любимата резиденция на Тодор Живков в Банкя е горяла за втори път, споделят потребители на социалните мрежи.

Миналия март пожар почти изпепели внушителната сграда, а година по-късно там пак са били правени опити за палежи.

„Разхождам кучето си редовно в района. Мирише силно на изгоряло и си личи катран по стените. Сигурно някой клошар пак е палил огън вътре…“, коментира във фейсбук Росица Найденова, която живее в околията.


Някогашната лъскава резиденция днес е свърталище на наркомани и клошари, които безчинстват с имота без никаква контрол. Първоначално постройката, чийто архитект е Павел Николов, е била замислена като санаториум за заслужили дейци.

Строежът стартира през 1973 г., а бившият Първи така се влюбва в мястото, че го превръща в своя резиденция, където, особено след смъртта на дъщеря му Людмила Живкова, прекарва много време в усамотение. 50 години по-късно от блясъка на сградата няма и следа.


След 10 ноември 1989 г. Тодор Живков e принуден да се раздели с любимата си резиденция в Банкя, която първоначално е дадена на Българската асоциация за туризъм и отдих, а после прехвърлена на Столичния народен съвет. Година по-късно Столичният общински съвет основава дружеството „Софийски голф и кънтри клуб“ заедно с фондация „Масако Оя“. През 1992 г. въпреки намесата на МС под ръководството на Филип Димитров Общинският съвет на София дава 51% от имота на новоучреденото дружество ООД „Софийски голф и кънтри клуб“.

В следващите няколко години японската милиардерка Масако Оя се настанява в резиденцията, като слага логото на дружеството над парадния вход, припомнят архивите. Така резиденцията, която днес тъне в разруха, е превърната в хотел. А през 1997 г. правителството на Иван Костов връща сградата на държавата и тя функционира като комплекс за отдих до 2009 г., когато минава под опеката на ДАНС с идеята да бъде ползвана като тренировъчен център. Това обаче продължава само година, след което резиденцията пак е поверена на Областна администрация-София.

По-късно се стига до днешното ѝ плачевно състояние. Сградата е в покъртителен вид не само отвън, но и вътре. Всички мебели са отдавна разграбени, стените издраскани с графити и обгорели от честите палежи, а прозорците тотално изпочупени. Резиденцията прилича на призрачен дом, но въпреки страховития си вид и ужасяващата смрад, която се носи наоколо, тя все още е атракция. Редица хора, не само живеещи в околията, редовно я посещават от интерес и с огорчение споделят снимки в социалните мрежи от сегашното ѝ плачевно дередже.

Твоят коментар

Be the first to comment on "Любимата резиденция на Тато горяла за втори път (Снимки)"

Какво мислите?