Новините на фокус
Home » КЛЮКАРНИК » Майки се скараха люто в мрежата заради детската приказка „Добрият ром“ и торба жълтици! (СНИМКА)
Майки се скараха люто в мрежата заради детската приказка "Добрият ром" и торба жълтици! (СНИМКА)
Майки се скараха люто в мрежата заради детската приказка "Добрият ром" и торба жълтици! (СНИМКА)

Майки се скараха люто в мрежата заради детската приказка „Добрият ром“ и торба жълтици! (СНИМКА)

Приказката „Добрият ром“ в учебника по литература за трети клас скара майки във фейсбук. В нея главният герой намира торба с жълтици, но не я взима. Много от майките не са съгласни, че е способен на такава безкористна постъпка.

„Не им е мястото на тези приказки в учебниците по литература за трети клас“, възмути се майка на третокласник. Младата жена обясни, че не е расист, но пък и не е знаела, че ромите имат своя писменост и свои народни приказки.

На финала на урока към третокласниците е отправен въпрос какво добрият ром получил като отплата за това, че оставил случайно намерено имане. Също така децата трябва да разсъждават защо героят не е взел торбата с жълтици. Според авторите на учебниците подобни теми имат за цел да възпитават толерантност в учениците. От просветното министерство коментираха, че това е част от тема за общочовешки ценности в мултикултурна среда. „В този случай е допустимо да има разкази от различните етноси“ , разказаха още от ведомството, пише в. „Телеграф“.

В коментарите под публикацията във фейсбук има и родители, които не виждат нищо лошо в изучаването на приказки на различните етноси.

„Толерантността, мили хора, е състояние на Интелекта, опитайте да направите дълбок анализ и на други басни, преди да се възмущавате“, гласят част от мненията в защита на ромската приказка в учебника.

Майки се скараха люто в мрежата заради детската приказка Добрият ром и торба жълтици! (СНИМКА) (2)

 

Източник: БЛИЦ

Твоят коментар

About Тодор Тодоров

Какво мислите?