Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Майсторът на Бузлуджа бездомен, живее на палатка
Майсторът на Бузлуджа бездомен живее на палатка

Майсторът на Бузлуджа бездомен, живее на палатка

Майсторът на мозайките на паметника Бузлуджа Владимир Николов е бездомен и живее на палатка в близост до Народното събрание.

Тя му е била осигурена от добри граждани, а при един от пороите миналата седмица Владимир е бил изведен от полиция, след като се опитал да се скрие под навеса на сградата на парламента. В същото време десетки депутати също чакали на сухо да спре дъждът, но нито един от тях не се възпротивил на полицейския служител, който отпратил Владимир оттам.

Големият художник, който е участвал в изграждането на чинията на Бузлуджа, Плевенската панорама, костниците на Ботевите четници в Скравена и редица други бележити културни паметници, е без дом от вече близо 3 месеца. Къщата му в Бургас е била съборена и той останал на улицата без покрив над главата си. Домът, разположен почти в идеалния център на града, бил срутен с разпореждане на общината на 3 март, докато Владимир бил в Лондон.

Строителите затрили под руините и немалка част от безценните му произведения на изкуството и лични архиви. За това разказа самият художник в социалната мрежа фейсбук. С него се свързали социалните служби, които му предложили да го настанят в старчески дом, но той отказал. Няколко месеца живеел по приятели, но никой не можел да го приюти за постоянно.

„Случайно разбрах от пост в мрежата, че домът ми бил обявен от общината за опасен… Съвсем случайно, докато съм извън страната и дори не бих могъл да знам, камо ли да реагирам. Също така от няколко дни има заграждение. Нямам представа нито кой се е разпоредил, нито за какво, нито как, няма отличителни белези на работниците, нито каквато и да е информация, нито кой е въпросният нов единствен собственик на дома ми.

Забранено ми е да влизам вътре от частни охранители, които се държат, меко казано, брутално. Отношението и езикът им са абсолютно безпардонни. И ми е грозно. Толкова грозно, че млади мъже в разцвета на силите си са способни да се отнасят така. Изобщо не коментирам грубостта им към мен. Забраниха ми да снимам, да влизам вътре, да стоя дори на тротоара…“, споделя още през март творецът.

Всъщност казусът с имота се оказа заплетен. Къщата е била собственост на Владимир, брат му и сестра му. Роднините му заменили своите идеални части и получили обезщетение. Строителни фирми искали и частта на художника, предлагали му оферти, но той отказвал. Все пак преди време той продава част от своя дял и стига до подписването на предварителен договор, който според него не е финализиран. След дългогодишни и сложни отношения със строителите, дори дела, се стига до събарянето на къщата.

Владимир Николов е художник – приложник в областта на монументалното изкуство. Има над 200 творби, някои от които с национално значение. През последните 40 години той е йога и лечител. Миналата есен бе поканен да участва в реставрацията на мозайките на Бузлуджа, които е създал преди 42 години.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?