Новините на фокус
Home » ЗА ДАМИТЕ » Македонски сач със свинско на огън: Влюбвате се на мига в това безбожно вкусно ястие
Македонски сач със свинско на огън

Македонски сач със свинско на огън: Влюбвате се на мига в това безбожно вкусно ястие

Днес от Ко4 Ви подбрахме една страхотна рецепта, към която Ви гарантираме, че ще сте влюбите още от първата хапка. Става въпрос за македонски сач със свинско на огън, като това кулинарно изкушение е подходящо за всякакъв сезон и повод.

Ето я и рецептата

Необходими продукти:

свинско месо – 500 г /пилешко, или и от двата вида месо/
наденица – 100 г македонска
бекон – 50 г или сланина
лук – 150 г
гъби – 150 г пресни
червени чушки – 1 бр., 1 зелена чушка
домати – 100 г /т.е. два средни домата/
чесън – 1 стрък пресен
пресен лук – 2 стръка
сол
черен пипер
чубрица – 2 щипки
соев сос – 3 ч. л.
бяло вино – 40 мл
зехтин – 50 мл или олио
яйца – 2 – 3
магданоз
люти чушки – /по желание/

Начин на приготвяне:

Слагаме глинения сач на котлона на печката, намазваме го с олио и постепенно го нагряваме от 1-ва до 4 степен на котлона, докато мазнината се нагорещи. Това се прави с цел да не се спука сачът.

Не всеки глинен сач става за котлон, затова когато си купувате такъв, искайте информация от продавачите!

Слагаме нарязаното на кубчета свинско месо, наденицата и бекона. Ако имаме и пилешко месо, него го слагаме 5-10 минути по-късно от другите меса. След като месото се запържи, добавяме нарязаните на кръгчета лук, гъби, червена и зелена чушка, домати и чесън.

След като омекнат зеленчуците, добавяме соевия сос и виното. Поръсваме черния пипер, чубрицата и малко сол. Слагаме лютото чушле и покриваме ястието за 10-15 минути да се задуши.

От време разбъркваме с дървена лъжица, за да не загори на дъното.
Когато ястието остане почти на мазнина, добавяме 2-3 яйца на очи да се изпекат по средата на сача, за което е необходимо да направим отвор, избутвайки в страни другите съставки на Сача.

Накрая поръсваме с нарязаните пресен лук и магданоз.

Дърпаме сача от котлона и го оставяме настрани за 5 минути. Целта е температурата от напечената глина на сача да до-опече хубаво яйцата. И вече имате една страхотна гозба, с която да зарадвате не само близките си, но и вашите скъпи гости. Бъдете уверени, че ще ви поискат рецептата незабавно.

Приятен апетит!

Източник: recepti.gotvach.bg

Твоят коментар

About Тодор Тодоров

Какво мислите?