Home » KO4 STORY » Малцина са чували за нея! Българската каравана „Русалка“ произвеждана във филиaлa на завод Чавдар през 70-те / СНИМКИ
Bulgarskata karavana Rusalka

Малцина са чували за нея! Българската каравана „Русалка“ произвеждана във филиaлa на завод Чавдар през 70-те / СНИМКИ

Може би много от вас не знаят, че в България са произвеждани каравани. С любезното съдействие на портала за стара техника www.sandacite.bg имаме възможността да ви представим подробна информация за едно такова родно творение наречено „къмпинг-ремарке „Русалка 550“.

Не разполагаме с данни колко години е произвеждана и съответно колко бройки са продадени.

Годината е 1970, оригиналната статия от списание „Наука и техника за младежта“, бр. 5-1970, казва всичко:

Да посетим филиала в град Попово на каросерийния завод „Чавдар“ този път ни накара нещо друго. Това е внедряването на едно ново производство – къмпинг-ремарке за лек автомобил.

Тези, които са били на последния Пловдивски мострен панаир вероятно са видели неговия лабораторен образец, но след дълги изпитания се наложи да се корегира основно проектното задание. Новата разработка беше съобразена с технологичните възможности на предприятието-производител. По-компактната форма и динамичният силует позволиха да се намали значително въздушното съпротивление, а теглото му да достигне долната граница на къмпинг-ремаркетата от този клас, изработени в страни с дългогодишен опит.

Сега колективът на НИПКИДА под ръководството на инж.Борис Ачков и инж.Момка Тотева разработва цяла фамилия  от къмпинг-ремаркета с максимално използване на стъклопласти. Те по размери са 3 модификации –  „микрокараван“ – за автомобил с мощност 30к.с.; смесен тип (описаният по-горе) за автомобил с двигател 50 к.с. и резиденциални – за автомобил с двигател над 70 к.с., но според компоновката те ще бъдат десет варианта.

Два от вариантите са специално обзаведени и могат да служат за кабинети при полеви условия при механизаторите в селското стопанство, пътното строителство, панаири и изложби.

Любезният директор на филиала др. Георги Йорд. Георгиев ни разведе из обширното хале и ни запозна с производството. Той изтъкна, че къмпинг-ремаркето „Русалка 550“ с обзавеждането тежи 500 кг. и че практичното устройство е съобразено с изискванията и препоръките на международните конвенции.

За да могат читателите да получат по-ясна представа за външността и конструкторските особености на ремаркето, ще дадем кратко описание: 

Шасито на къмпинг-ремаркето е от затворени правоъгълни профили, свързани помежду си с електродъгова заварка. Скелетът е дървен с дебелина на отделните профили 20 мм. Външната облицовка е алуминиева, а вътрешната е от дървесно-влакнести фазерови плоскости с лаково покритие, което дава възможност за бързо почистване. Като изолатор в стените цялостно е вграден студопор.

Ремаркето е остъклено с два странични неотваряеми прозореца от плексиглас с размери 1570х685 мм и още една двойка прозорци с размери 1570х685 мм; 1845х590 мм. Тези два прозореца – преден и заден – са отварящи.

По остъкленост ремаркето надвишава значително западните.

За добра вентилация на тавана е монтиран люк, който се отваря и затваря посредством ръкохватка.

Вътрешното обзавеждане съдържа традиционните за „смесен клас“ мебели. В предната част е вградено единично легло, над което се разгъва легло-хамак, а на задната част на ремаркето от двете страни (под страничните прозорци) са монтирани два дивана. Между тях (под задния прозорец) има разглобяема масичка. При необходимост тези два дивана заедно с масичката и облегалките стават двуместно компактно легло.

Помещението се дели от една завеса на спалня и кухненски блок. За сервизните нужди е вграден двукрилен шкаф, върху който е монтирана метална мивка и газов котлон. Вдясно от шкафа е гардеробът. По желание на купувача в кухненския шкаф може да се монтира електрически хладилник.

Къмпинг-ремаркето е пригодено за летуване на четиричленно семейство. 

Окачването на ремаркето е независимо, торсионно с телескопични амортисьори. Спирачната система е механична, задействува се инерционно. Устройството за аварийно спиране и стоянъчната спирачка са обединени в една система.

Джантите и гумите са от лекия автомобил „Москвич 408“.

Електрическата инсталация е 12 волтова и се захранва от акумулаторната батерия на автомобила.

„Русалка 550“ е много добре уплътнена и през изпитателния 8000 км пробег в различни атмосферни условия с изпитателя Ст. Кънчев не е показала недостатъци.

В момента филиалът на каросерийния завод „Чавдар“ изработва първите заводски бройки и до края на тази година ще произведе заплануваните 150 ремаркета.

Младежкият колектив, под ръководството на инж. Димо Наумов, е в трескава подготовка за достойно представяне на заводската продукция, която, освен че ще се движи по нашите пътища, ще бъде и експонат на десет панаира още през тази година.

С. Серафимов

Рекламни снимки на „Русалка 550“

А това е прототипът „Чайка“ представен на Международния технически панаир в Пловдив през 1969 г. Както и в статията по-горе се казва караваната е претърпяла подобрения. Визуално разликите между „Чайка“ и „Русалка 550“ са във формата на вратата и изнесения заден прозорец.

Camping.bg

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?