Новините на фокус
Home » ЗДРАВЕ » Мангъров: Да носиш една маска цял ден е все едно да не си сменяш долните гащи една седмица
Да носиш една маска цял ден

Мангъров: Да носиш една маска цял ден е все едно да не си сменяш долните гащи една седмица

Това с маските е неразумно, но има заповед.

Професионално – няма никакъв смисъл, но има заповед и тя трябва да се спазва, посочи доц. Мангъров.

Имунната система на човека е като мускулатурата. Когато не се натоварва, тя атрофира.

Доц. Атанас Мангъров смята, че не трябва да се правят тестове за коронавирус на цялото население на България, а да се правят представителни извадки на различни групи. Той гостува в предаването „Студио Хъ“ по „7/8 ТВ“, за да сподели мнението си по темата.

„Не е нужно да се тестват всички хора. Може да се направи това, което се нарича представителна извадка. Както когато се търси кой за кого ще гласува на изборите, всяка агенция си има 1000 души, които дават една картина на обществото – чистачи, готвачи и т.н. Тези хора трябва да отидат да се изследват и резултатите от тези изследвания биха дали информация какво се случва в страната. Същото трябва да се направи не с една, ами с три, с четири такива агенции. И това ще даде още по-точна информация.

Тоест, няма нужда да се изследват всичките 7 милиона. Могат да се изследват, но е тъпо. За да се види какво се случва в страната този е начинът. Те, за да почнат, както мислят всички да ги тестват, ще отиде до Нова година и по нататък. Трябва да се изследва една част, което ще е представителна извадка“, заяви той.

„Това, което се прави от една платформа, която е извън контрола на кризисния щаб, и повечето лаборатории, които правят такива изследвания за антитела, установяват, че до днешна дата там са изследвани 2230 души, от които 110 души са положителни за антитела. Което значи, че тези 110 души са карали тази инфекция под една или друга форма. Това с всички условности означава, че около 4,9 процента от населението на страната към днешна дата най-вероятно са изкарали този коронавирус. При половината от тях инфекцията се е случила преди повече от месец, а при останалите инфекцията е с по-малка давност.

Между другото, сходни резултати се получават при едно подобно проучване в Санта Клара, Калифорния, където се установява, че 4 процента от населението са с антитела за коронавируса. Това означава, че много малка част от населението все още е инфектирана. Защото да си инфектиран и да си болен не е едно и също. Всъщност, информацията, която се получава от това, е, че всъщност ние лека полека трябва да започнем да отваряме шлюзовете, за да може да се стигне до тези заветни 70 процента, които така или иначе, колкото и да ни е страх, трябва да се случат, за да можем ние да приключим с тази история.

Просто можеше да бъде обяснено на хората. Да се говори, да се обяснява, няма нужда да се затваря.

Това затваряне се случи преди да има достоверна информация какво е действителното положение в страната и за момента трябва вече да се опитваме малко по малко да започнем да се отваряме. Защото явно ние това масово проучване няма да го направим. Ние трябва да видим какво да се случи при положение, че се затворихме без да имаме информация, а сега трябва да се отворим, също без да имаме такава. Но трябва да се осланяме на опита и на здравия разум.

Този вирус не е от така наречените особено опасни инфекции. Той не е вариола, не е ебола, нещо от което се умира на 60-70 процента. Това е нещо, на което смъртността е нула цяло и нула части от процента. Защото тези данни, които се казват – 2 процента, 5 процента, 10 процента, е възоснова на тези, които са били тествани и са доказани. А всъщност те са много малка част. Виждате че в страната ако допуснем, че близо 5 процента са изкарали, това значи около 400 000 души за нашата страна. Тоест от тези 400 000 души ние имаме 42-ма души, които са починали Което прави части от 0,1 процента“, обясни в ефира Мангъров.

„Аз това, което не мога да си обясня, е ролята на СЗО в цялата тази история, защото тя продължава да излиза с едни такива глупави твърдения, че при това заболяване няма имунитет, че не се създава имунитет. Ами ако не се създава имунитет как оздравяват всичките тези хора. И ако няма имунитет ние каква ваксина чакаме? Чакаме да слезе Моисея?“, учуден е той.

„Детските имунизации трябва да се правят. Това е един правилен ход и той трябва да се направи. Някои деца са си пропуснали имунизацията, но трябва да наваксат. Личните лекари да ги прегледат и ако са в състояние да бъдат имунизирани, нека бъдат. Трябва да се отворят градини, паркове, спортни площадки, стадиони. Но не да ходиш да чоплиш семки на стадиона, а да спортуваш истински. Имунната система на човека е като мускулатурата. Когато не се натоварва, тя атрофира. При положение, че втори месец стоим вкъщи, когато се отворим, ще се появят много други заболявания.

Защото това са хора, които са изнежени, имунната им система в някаква степен е атрофирала. Да стоиш два месеца вкъщи е идиотско. Няма как да се заразиш в парка, в планината. Там ходят хора, които са млади, прави, силни, които дори да се заразят няма да загинат. Не говорим за възрастни“, каза още доцентът.

„Това е епидемиологичен проблем и трябва да се върши от епидемиолози, лечението е клиничен проблем и то трябва да се върши от инфекционисти. В случая едното се върши от хирурзи, другото се върши от анестезиолози. И едните и другите нямат кой знае какво отношение към тези неща. Това с маските е неразумно, но има заповед. Професионално – няма никакъв смисъл, но има заповед и тя трябва да се спазва. Маската трябва да се сменя максимум на два часа. Да носиш една маска цял ден е все едно да не си сменяш долните гащи една седмица. Тези маски от плат са за красота. Те са за успокоение. Но те създават измамното чувство, че човек е защитен, докато той не е защитен“, завърши Мангъров.

Petel

Твоят коментар

About Ивана Александрова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*